-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Aug 2011 22:29


-----------------------------------
somy
Felicitari pentru constructie si daca nu-i cu suparare am sa imi exprim opiniile care poate iti vor fi utile.
Montura pe care ai construit-o face parte din categoria numita in literatura franceza de profil  ''montura in nod de compas''.
Asa cum deja s-au exprimat colegii,pentru instrumentele mici,montura in nod de compas poate sa corespunda.Parerea mea este ca montura ,asa cum ai realizat-o este foarte buna pentru binoclu,eu spun sa nu o mai modifici.
In schimb la un newtonian de 15cm F/5 ,montura in nod de compas va prezenta cel mai mare  dezavantaj al ei si anume pozitia excentrica a centrului de greutate a tubului optic pentru orice pozitie diferita de orizontala.Acest dezvantaj este inerent acestui tip de montura si este vesnic precum gravitatia.Poate fi in parte contracarat printr-un brat de sprijin si reglaj in altitudine care mai poate fi vazut in zilele noastre la lunetele de 60mm si reflectoarele de 3 inch.Dar acest brat a fost folosit secole la rand ,mai ales de constructorii englezi,la reflectoare si lunete destul de mari.
Pentru newtonian eu iti sugerez sa construiesti fie o montura tip ''pipe-mount'' fie o montura piston si care sa fie interschimbabila pe acelasi trepied cu montura binoclului.
In alta ordine de idei,pana te hotarasti,spor la observatii cu instrumentele pe noua montura.Daca poti efectua observatii pe ea,este buna.Daca o vei perfectiona,va fi excelenta.
Mircea