-----------------------------------
oldman adi
27 Aug 2011 17:54


-----------------------------------
va multumesc pentru atentie si sfaturi. sper sa pot deveni unul dintre voi de aceea incerc sa asez fiecare informatie la locul ei. Imi pare rau ca am lasat sa se inteleaga altceva insa nu am facut decat sa incerc sa ma exprim cat mai tehnic ca urmare a ceea ce am citit pana acum pe site-urile indicate; de acolo am retinut ca aberatiile cromatice sunt inlaturate oarecum la refractoare(lunetele acromate) si aproate definitiv sau macar in limite acceptate de astronomi in cazul celor apocromate.'
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt Gica contra, nu incerc sa etalez ceea ce nu stiu si incerc sa asociez ceea ce inteleg cu situatiile reale si ca atare sa ma exprim sper, ca si voi.
Scuze Teo.
In continuare,....sunt refractoarele,..lipsite de aberatii cromatice mai mult decat relectoarele ?, asa cum scrie aici 
http://www.skywatcher.ro/Educatie/tiptelescop.htm

Optez pentru refractoare acromate dat fiind aplicatiile lor, pentru astro si natura, si tocmai pentru faptul teoretic retinut ca acestea elimina aberatiile cromatice. Ca back up optez pentru reflectoare MC in masura in care acestea pot fi folosite pentru astro si natura. 
In cele doua exmple cu optiunile mele asupra carora nu ma pot hotara si pentru care va cer sfatul,.... nu am inteles de ce un refractor acromat teoretic spus bun este dotat cu cele necesare si are un pret egal cu al unui reflector mai slab cotat dpdv teoretic al corectiei aberatiilor cromatice dar fara sa aibe ceea ce este necesar observatiilor dupa sfatul dat de valy; diagonala, montura,...etc

Stima tuturor ... oldman adi