-----------------------------------
Erwin
28 Aug 2011 04:02


-----------------------------------
La starparty-ul din noaptea asta la Chevereș un băiat nou la care nu i-am reținut numele a venit cu un minimak Celestron de 70mm, cu prismă la 45 grade. Imaginea era bună, dar cu mai puține detalii decât prin refractorul meu de 80mm și vizibil mai slabă decât la mak-ul de 100x1000 din dotare. Pe timp de zi sunt sigur că bătea un binoclu la rezoluție și calitatea imaginii, dar pe timp de noapte nu este suficient. Cred că un binoclu 10x50 de calitate este un instrument satisfăcător pentru observații atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte și oricum este indispensabil unui astronom amator. Am mai recomandat și altora ca primul instrument să fie un binoclu de calitate pe care îl va folosi toată viața, chiar dacă renunță la stele, în locul "lunetelor pentru începători" care ajung să adune praful într-un colț. Tot în seara asta am probat un binoclu BTC 10x50 și avea un defect: șurubul de focalizare se mișca extrem de ușor astfel încât pierdeam focusul la simpla orientare sau schimbare a poziției mânilor. Atenție la chinezării!