-----------------------------------
Mircea Pteancu
28 Aug 2011 19:41


-----------------------------------
Sambata 27 August,de la ora 23 TLR ,am observat din nou cometa Garadd cu dobsonianul de 125mm F/7.Ca si colegii de la Astroclubul Antares,si eu am vazut cometa C/2009 p1 Garadd in acelasi camp cu roiul M71 la o marire de 35x /Plossl Sirius 25mm,camp real 90 minute de arc.
La Vest se vedea in ocular Zeta Sge,apoi cometa ,in jumatatea estica a campului domina o stea care este cea mai luminoasa dintre Gama si Zeta Sge (de identificat),si spre Nord de acea steluta,bine vizibila in cautatorul meu de 8x35mm,se vede M71.Roiul M71 se vedea aproape de marginea estica a campului.
Imaginea imortalizata digital de Tavi Stanescu ,a fost foarte frumoasa si vizual,felicitari Tavi.
Am studiat cometa si cu ocularul Radian 6mm la 144x,am defocalizat si am observat urmatoarele:in imaginea defocalizata zona capului cometei, prezenta mai pregnant  condensarea luminoasa decat in imaginea focalizata.De asemenea imaginea defocalizata a evidentiat  cometa Garadd ca fiind mai luminoasa cu 0.25 pana la 0.5 mv  si mai extinsa cam cu 25-30%  decat roiul M71.
Ca sa imi dau cu parerea, ca  neexperimentat in evaluarea magnitudinilor si dimensiunilor aparente,apreciez cometa Garadd ca fiind la acel moment de aproximativ 7.7 mv si 9-10 minute de arc.
Odata trecut insa de miezul noptii,mi-au aparut de sub piele coltii si ghiarele de vanator de duble si m-am reorientat spre prada preferata.
Mircea