-----------------------------------
ioanIS
31 Aug 2011 19:24


-----------------------------------
Fiind din zona nu am putut sa nu remarc acest thread :)
 Si eu sunt de parere ca vf. Straja nu e o optiune pentru observatii asa de buna deoarece dinspre S este poluare destul de mare de la orasele judetului Gorj (din cate am observat orasul Tg. Jiu e cam luminat, dar mie imi place orasul asa cum e :)). Dinspre N se vad orasele Lupeni, Vulcan si chiar Petrosani, care influenteaza cu poluare luminoasa destul de serioasa!
 Daca as avea telescop, eu as merge la observatii tot la Campul lui Neag, dar un pic mai departe, si anume pana la Campul Mielului (coord pe google earth: 45.16' 45"N si 22.55' 37"E) unde este o mica platforma, adica un camp foarte deschis, inchis din toate partile de munti. Inaltimea e de 1000 si ceva de m, dar vantul este mai slab acolo deoarece e o mica depresiune incanjurata de munti. Drumul e foarte bun pana acolo, orasele se gasesc la o departare de 50km Lupeni si Uricani, care nu sunt foarte poluante. Pur si simplu opresti masina, scoti telescopu si-l pui la aclimatizare. Din Lupeni e 40min de mers lejer cu masina. Chiar daca sunt munti cu mult mai inalti in zona, mi se pare cel mai bun compromis, lejer de ajuns, conditii f bune (ma refer ca se vede aproape pe toata suprafata cerului, si nici nu e vant, iar iarna tot timpul sunt utilaze de dezapezire). La 1km se pot gasi cabane care sa fie inchiriate, iar in caz de urgenta intr-o juma de ora se ajunge in oras! Nu e absolut nici un pic de trafic pe acolo noaptea! De asemenea as sacrifica cateva sute de metrii inaltime pentru comoditate, pentru a urca in muntii din apropiere trebuie facut alpinism deoarece sunt destul de abrupti, dar aici e chiar in drum :)
 Se poate vizualiza destul de bine si pe google earth, vad ca au pus poze noi cu zona noastra!