-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Aug 2011 22:14


-----------------------------------
Deoarece dl.Scurtu are dificultati la logarea in form ,m-a rugat pe mine sa postez precizarea de mai jos,lucru pe care il fac cu placere.
Daca Andi are date suplimentare cu privire la telescopul lui Corneliu Filoti,il invit cu aceeasi placere sa continuam discutia.
Mircea
..................................................................................................................................

DRAGA MIRCIULICA, am citit articolul meu in prima sa varianta, asa cum apare pe FORUM. Varianta finala, care a aparut in ZIARUL STIINTELOR, al lui C.MOSOIA, are avantajul ca contine si o poza istorica, cu acad.G.DEMETRESCU, CALIN POPOVICI si ION CORVIN SANGEORZAN. Dupa materialul meu si corectura ta relativ la marimea telescopului langa care sunt fotografiat cu pipa in gura CA SI HUBBLE,  Andi face o precizare ERONATA: el zice ca telescopul din imagine a fost initial instalat la casa de cultura TURTURELE pe cand apartinea lui CORNELIU FILOTI. Este vorba de doua telescoape diferite, de acelas diametru, 32 cm, ambele construite de IOAN ZAIDEL din PITESTI. Telescopul lui FILOTI de la TURTURELE este adevarat ca mi-a fost daruit mie, dar din nefericire s-a pierdut-a intrat efectiv in pamant dupa divortul meu, cand a cazut posibilitatea de a-l amplasa la via socrilor, la cativa km sud de oras. Telescopul din figura este altul, Cassegrain-Nasmyth, care a fost cumparat de Sindicate cu 24000 lei de la acelas Zaidel, pentru viitorul OBSERVATOR POPULAR al IASULUI. NU stiu in prezent in ce stare se mai afla, probabil a fost casat, dupa ce am lucrat cu el cativa ani, pana ce s-au ridicat langa casa de cultura cateva blocuri turn, care mi-au inchis orizontul si produceau multa poluare luminoasa...Te rog sa faci corectura necesara pe FORUM.
                                                                                                                                                           VIRGIL