-----------------------------------
jimao22
01 Sep 2011 11:02


-----------------------------------
auriga, eu vreau sa fac un filmulet dincare sa se vada miscarea cometei printre stele si nu o stackare obisnuita in care sa-mi rezulte o poza cu o cometa luuunga, datorita miscarii ei printre stele.
Hai ca mai tarziu va postez (sper ca Maximilian sa nu se supere) raspunsul lui la intrebarea mea cum se face filmuletul.
El a facut unul, tot cu Garradd si a iesit foarte bine. A folosit 50 (daca-mi aduc bine aminte) de expuneri, eu am zis sa fac un lung metraj, cu 100 de expuneri. 

Iata textul lui Max:

"Ceva detalii legate de animatie: 
Imaginile au fost achizitionate cu o luneta ED 80 mm si Canon EOS 550D in focar, montate pe un EQ 6, fara ghidaj, doar cu urmarirea "din fabrica". Dupa ce am transferat cadrele obtinute la ISO 1600 si 3200 cu timpi de expunere de 30 sec (la mai mult deja se observa cometa putin miscata !), le-am inserat in Registax 5. De acolo la pasul Stack exista o optiune de salvare in format .avi a secventei de imagini care a fost selectata pentru suprapunere. Ca sa intre toate cadrele trebuie selectata initial la Quality in prima fereastra de Align, undeva in dreapta sus, o valoare cat mai mica, eu folosesc 25. Asta pentru a fi sigur ca nu scoate softul singur din cadrele care ii se par lui proaste. Revenind la salvare in format .avi, exista acolo obtiunea de a salva cadrele crop in forma maximum area; nu de alta dar nu e nevoie de ditaimai cadrul pentru animatii. Ideea e ca Registaxul il folosesc doar pentru a alinia singur stelele din imagine, in loc sa o fac manual  cu layere in Photoshop.
Dupa ce am salvat .avi ul, l-am introdus in virtual dub pentru a-l separa in cadre individuale. L-am lasat ca .avi din Registax ca sa am o idee de cum arata animatia, altfel cred ca se poate salva si .bmp ca secventa direct din el. Revenind la Virtual dub, aici il separ in cadre individuale si le salvez ca .bmp-uri, pe care le deschid in Irfan view cu Batch conversion unde dau crop pe zona cometei  (inca o data: e in Batch conversion deci aplica functiile date la toate cadrele) si tai astfel zonele care in Registax au iesit negre. O sa vedeti ca asa apar in cadrele date de Registax, tocmai pentru ca imaginile originale nu sunt perfect suprapuse. Dupa ce am trecut si de pasul asta, introduc cadrele finale in Gif Animator si fac animatia. Pentru o jumatete de ora la timpi de expunere de 30 sec ies aproximativ 53-57 cadre, asa ca fps-ul selectat pt animatie poate fi undeva pe la 20 cadre pe secunde, pentru a avea o cursivitate acceptabila.
Sper ca macar in parte e folosibila informatia de aici, si scuze pentru modul haotic de explicare, dar sunt oarecum pe fuga cu ceva treburi la servici. 
Sper ca asta vroiati sa stiti."

Astept pareri.