-----------------------------------
bogdan
01 Sep 2011 23:22


-----------------------------------
MiroJenu, da, se intimpla asa cum ati spus, si anume: (voi folosi cazul in care sursa de lumina se afla deasupra) a) cind unghiul de incidenta este destul de mare, semiluna parazita dispare cind acopar partea de sus a tuburilor obiective; b) cind unghiul este mic (chiar si cu sursa de lumina in afara cimpului vizual al binoclului), nu reusesc sa mai scap de reflexia respectiva (teoretic se poate daca as folosi un parasolar mult mai lung). Multumesc pentru implicare!

Putem zice ca am descoperit cauza generala, cred, chiar daca inca nu stiu care-s elementele binoclului direct vinovate (ar fi curbura lentilelor ocularelor, o idee). Totusi in ce masura se manifesta aceasta reflexie la alte binocluri? Cu alte cuvinte, care-i buba binoclului meu? Cred ca doar un test comparativ cu alte binocluri desfasurat in aceleasi conditii ma poate lamuri (voi incerca sa experimentez zilele astea). Probabil ca modelul e de asa natura construit, caz in care inlocuirea cu o alta piesa identica n-ar rezolva nimic.

LE: Am uitat sa-i raspund lui Catalin: Din pacate nu am nici ocular de schimb, nici cunostiintele necesare si nici nu doresc sa pierd garantia. E foarte posibil sa-l returnez pentru inlocuirea cu un alt binoclu (poate chiar alt model, daca ma pot intelege cu vinzatorul). Am notat observatia despre forma ocularelor, merci!