-----------------------------------
MiroJenu
02 Sep 2011 12:51


-----------------------------------
Optica( lentilele si prismele) binoclului nu sunt "vinovate" de "semiluna luminoasa ce apare in partea de jos a imaginii observate de tine.
Iata o explicatie a formarii semilunii luminoase.
1)Sursa de lumina externa (cerul ziua sau becul luminos) se afla in partea de sus a peisajului ce-l observi.
2)Obiectivul bin formeaza prima imagine rasturnata si in partea de jos a bin cu aproximatie in focarul obiectivelor, deci lumina puternica data de sursa externa se indreapta dupa ce trece prin obiectiv in partea de jos tuburi binoclu si o parte intalneste tubulatura dintre ocular si prisme.
Astfel se formeaza o pata luminoasa( in partea de jos pe tubulatura dintre obiective si prisme).
3)Mai departe lumina provenita de la aceasta pata luminoasa parazita trece prin prisme(care au rolul de a rasturna imaginea) si apare o a doua pata luminoasa parazita pe tubulatura dintre prisme si oculare in partea de sus(pt ca prismele au rasturnat imaginea).
4)Pt pata doua de lumina parazita ocularul formeaza imagine reala inversata pe care o vedem in partea de jos deoarece pata doi se afla la o distanta de centrul optic ocular mai mare decat distanta focala ocular.
Apare in forma de semiluna din cauza proiectiei luminii pe o suprafata cilindrica interioara.
 5)Acum sa vedem cum se formeaza imaginea" buna": obiectivul da o imagine rasturnata a piesajului, dar prismele au rolul de a reinversa imaginea de a o face dreapta.
Apoi Ocularul functioneaza ca o lupa si din cauza ca da imagine virtuala nu mai rastoarna imaginea
si astfel imaginea finala e dreapta si virtuala spre deosebire de lumina parazita care da imagine reala si deci apare invesata  in partea de jos ca semiluna. 
Concluzie.
Proiectare slaba binoclu sau/si suprafetele tubulaturii slab confectionate asa ca ele reflecta lumina parazita provocand necazul de mai sus. 
Am facut si experiment pe un bin bpc4 8x30si e cam asa.
O"captusire" cu un material sau o forma sau o depunere de materiale pe tubulatura care sa reflecte cat mai putin ar face numai bine reducand imaginile parazite.
Sper ca nu am gresit in ceea ce am spus aici si asteptam opiniile forumistilor.