-----------------------------------
zoth
03 Sep 2011 12:58


-----------------------------------
Cateva observatii as face si eu la comentariile de mai sus:
 -ansamblul optic cu doua prisme din prima imagine postata de dl Tamas nu este un ocular cu polarizare.
Fenomenul de polarizare apare doar atunci cand tangenta unghiului de incidenta a razei de intrare este egala cu indicele de refractie al sticlei din care e facuta prisma, adica asa cum spunea Dragos, cam 57 grade pentru BK7  si un pic mai mare pentru BAK4.
 -asa numitele oculare care folosesc prisme cu unghi drept pot conduce la unele fenomene suparatoare cum ar fi reflexii secundare greu de separat de imaginea utila.
Lucrurile acestea se intampla deoarece intr-o prisma nu au loc doar o reflexie si o transmisie ci mai multe reflexii si mai multe transmisii.
Un exemplu pot sa va ofer de pe site-ul lui Peter Slansky despre care am mai vorbit aici pe forum: 
http://www.lrz.de/~slansky/bereiche/astronomie/aufnahmetechniken/bilder/csfr.pdf
Puteti vedea mai detaliat in pagina 15 a articolului la ce ma refer.
Pentru observatii solare de mare calitate eu va recomand variantele prezentate in a doua imagine postata de dl Tamas (cunoscute de obicei sub denumirea de helioscoape Herschel).
Sa aveti spor!