-----------------------------------
tamasflex
03 Sep 2011 22:20


-----------------------------------
dispozitivul nr.3 poate fi confecționat din 2 prisme de binoclu recuperate? Din desen reiese că unghiurile sunt de 90 și 45....

Dispozitivul nr.3 este de tip  Brandt fara rotirea prizmelor.
Lumina reflectata de pe ultima prizma este  0.0016 % din valoare lumini de intrare.
Dar pentru  protectie tot trebuie un filtru neutru amplasat intre ocular si prizme.
Se poate face si din prisme de binoclu mai mari ca sa ai si cimp vizual.
Ne avin practica in domeniu nu ma bag mai detaliat.


Referitor la microscop, sint destul de avansat o sa pun niste poze cind am finisat.
Am alaturat iluminatul cu oglinda si am pus in locul ei o lanterna cu led de diametrul de 24 mm (5 lei).
Este mai practic.

Am taiat din el si am strunjit un adaptor adecvat in care intra si sticla mata.
Intre timp am spart sicla mata (era sa ma tai undeva ...) acuma ma chinuiesc sa fac unul la fel.
Chinuiala consta in ca trebuie sa fac la o anumita dimensiune - deja e strunjit locasul , trebuie sa caut unde am pus prafurile de abraziv .........

Pentru prietenul tau este mai bun o camera de securitate cu CCD de 1/3" - 1/2 " - 2/3"  (ultimele doua sin mai rare si scumpe) color rezolutia peste 480 TVL si un monitor de 14 " eu am cumparat un TV mic (China Made) cu 200 lei.
Problema este la camerele de securitate  ca sint prea sensibile (0.1 0.2 lux) - in cazul meu a trebuit sa pun un filtru neutru in fata CCD-ului ( nu ma intreba ce filtru am avut - corespunde ochiometric).
Fara filtru aproape ca nu aveam imagine (orbea camera) daca scadeam lumina era prea slab imaginea  -ma rog nu pot sa traduc dar daca faci experimente o sa dai seama.
Poate ca la tine o sa mearga ca iluminatul vine de sus.
Dar depinde ce camara ai ( sensibilitate etc).
Referitor la obiectiv - ce ai intre  f = 20 - 40 mm ( de calitate) dar depinde de distanta de lucru si de marirea optica.
Ca sa ai un cimp  de vedere impusa trebuie sa faci niste calcule elementare.
Depinde ca prietenul tau ce vrea, sa lucreze sub el sau numai control de placa etc.
Eu am facut in asa fel cu miscarea obiectivului - dac amintesc bine - ca marirea optica este intre 0.3 - 1 X ( un fel de zoom homemade).
In final am o marire intre 14 si ~60 X  pe un monitor de 14" cu ultimele masuratori facute cu un linear scolar - cimp de vedere (vertical) inre 15 si 3 mm.
Dar cind o sa termin vin cu date exacte.
Pune si tu poza camerei sa vedem despre ce este vorba.
Mai discutam si facem proiectul online cu poze si calcule.