-----------------------------------
cmatei
05 Sep 2011 22:57


-----------------------------------
Dl. Stanescu a explicat destul de cuprinzator; eu as impinge insa limita la mai mult de 5 minute, cazul cel mai simplu fiind cu diferentele de la cadru la cadru, pixelii hot si zgomotul care se aseaza intr-o dunga, etc.

Daca o sa pui un OAG pe 100mm F/9 s-ar putea sa te apuce dimineata pana gasesti o stea de ghidaj. Cu 200mm F/5 nu o data am pierdut mai mult de jumatate de ora... cand am masurat a reiesit ca-mi trebuie o stea de mag. max ~8 pentru SNR decent  la ghidaj, cu DMK 21 alb/negru. Poti si sa planifici orientarea camerei si incadrarea, dar asta inseamna sa-ti calibrezi sistemul si sa nu mai umbli la el (pozitia turelei, rotatie, etc).

Cu backfocus-ul la reflector n-ar trebui sa ai mari probleme pana cand o sa vrei sa pui un field-flattener/focal reducer care necesita o distanta anume pana la senzor, si atunci incepe distractia si acolo.

Chiar daca atunci cand merge, ghidajul off-axis merge foarte bine, eu iti recomand totusi sa incepi prin a ghida printr-o luneta, eventual un cautator mai mare, montat cat mai rigid (nu cu arculete, nu cu zgarciuri de cauciuc). Iti va fi *mult* mai usor asa.

EDIT: focuserul motorizat nu e neaparat pentru precizie. 140 microni inseamna 0.14mm. Daca 360 grade iti misca focuserul sa zicem 10mm (pesimist), inseamna 3.6 grade la 0.1mm. Cu rotite suficient de mari sau si mai bine cu o reductie 1:10, nu e deloc imposibil. E insa mult mai comod (si rapid) sa stai doar in fata calculatorului si sa dai de butoane. Daca mai ai si filtre de schimbat sau esti obsedat de ajustarea focusului cu variatiile de temperatura...