-----------------------------------
Faruk
06 Sep 2011 13:03

Cel mai Noob
-----------------------------------
Salutare.
Sunt cel mai incepator de pe tot forumul, asa ca aveti mila :)
Din weekend sunt posesorul unui Telescop Skywatcher Explorer 130/900
Dupa ce l-am despachetat si montat (mi-a luat ceva vreme sincer) eram foarte entuziasmat si am plecat direct la observatii. Cum luna nu vedea, am incercat sa caut Jupiter (stiu ca era Jupiter, aveam Google Sky :) ). Dupa vreo 3 ore in care am incercat si incercat, nu am reusit sa vad nimic. Incercasem cu un barlow si obiectiv de 10 mm.
A doua zi am citit putin pe net despre primii pasi si am facut observatii pe zi deoarece imi era mai usor sa gasesc obiecte mai apropiate si atunci am observat ca prin telescop nu vedeam ce vedeam prin centrul cautatorului, ci imaginea din telescop era in partea stanga sus a cautatorului.
Am vrut sa realiniez cautatorul, dar aceasta are doar 2 suruburi si este tinut fix. Unde gresesc? Banuiesc ca ar trebui sa vad ce se vede prin X -ul cautatorului, nu?

As putea sa gasesc undeva un ghid al incepatorului ceva, pentru ca nu stiu deloc cum sa caut vreun obiect. Am vazut ca am niste rotite cu gradatii, dar nu stiu cum sa le calibrez si cum sa le folosesc.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

P.S. A doua zi am incercat fara Barlow si cu un obiectiv de 25 mm si am reusit sa vad Luna.