-----------------------------------
lucia lucia
22 Sep 2006 20:01


-----------------------------------
Da, Universul stationar e o palida incercare de-a explica deplasarea spre rosu, platitudinea, densitatea - evitand singularitatea initiala a BB si inflatiei. E un model mai slab decat BB-ul. 
Metrica globala nu e afectata de metricile locale. Global, spatiu-timpul e considerat omogen. Metrici anizotrope exista (Kasner) dar nu rezolva prea multe. Metrici fractale, din pacate nu avem: matematicile... Universul Mixmaster pare a avea comportare haotica dar eu nu stiu prea multe despre el. 
Daca metrica nu contine termeni temporali in partea spatiala (adica daca elementul de distanta in spatiu nu depinde de timp, adica daca termenii spatiali sunt separati de termenii temporali din metrica), atunci universul e stationar.
Local, in vecinatatea unei gauri negre, spatiul-timp e descris de metrici de tip Kerr sau Reisner-Norstrom (parca asa se scrie) daca GN e incarcata. 
Pentru alte corpuri, cu simetrie sferica avem metrici Scwarshild. 
La limita, toate sunt reductibile la metrica Minkowski.

Practic, e ca si cum ai descrie o portocala: global, ca pe o sfera. Local, adica de foarte aproape privind o mica portiune de coaja, trebuie o geometrie diferita, din cauza porilor si deformarilor de pe portocala.
Apropiindu-te si mai mult, metrica devine aproape plata, asa incat se poate folosi geometria euclidiana: ca pe Pamant.

Altfel: global, descrii un covrig ca pe un tor simplu. Local insa, trebuie sa tii seama si de boabele de mac, si de torsiunile covrigului.

Astfel: global, un Univers poate fi stationar pe cand, local, sa dea voie desfasurarii proceselor fizice: o furnica mananca din covrig. E prea mica ca s-o vezi, global. Dar local e o catastrofa... cosmica. :D 


Repet: din pacate, matematicile nu ne ajuta, deocamdata, cu o metrica care sa descrie atat local cat si global astfel de chestii. Mai ales daca topologia covrigului sau a portocalei se schimba continuu, ca o gelatina.

Bzzzz... ce foame mi-a facut cosmologia asta! :shock: