-----------------------------------
MiroJenu
07 Sep 2011 12:56

colimare binocluri porro
-----------------------------------
D-le Dan,
1)Pana acum nu am folosit aparatura de aliniere (colimare) binocluri(nu am si inca nu am confectionat un dispozitiv, dar imi voi face unul cred ca in acest an).
2)Colimarea unui bin defect o fac regland obiectivele sau prismele privind la o tija de 300x 5 mmm aflata cam la 6--8m si la un paratrasnet de pe o cladire aflata la o distanta de 40--200m.
3)Este important de a gasi cauza decolimarii si aici cred ca pot enumera cateva:
miscarea obiectivelor; miscarea prismelor; miscarea ocularelor; deformarea corpului bin; slabirea sau indoirea axului central mecanic bin, etc.

Desigur ideal ar fi sa avem aparatura pt colimare cu care sa facem alinierea.
Dv fiind inginer si pasionat de astronomie puteti imagina si proiecta dispozitive cu 2 lasere si rigle prin care obtineti 2 fascicule paralele de lumina etc.
Am colimat reglat si curatat  pana acum cam vreo 14-15 bin porro si cu fiecare bin reparat a fost mai bine si mai usor. Invatand de la colegii forumisti (dl Zot si altii au discutat si aratat ce si cum)
si experimentand(literatura e  zgarcita cand este vorba de reparatii bin) nu este greu sa colimezi un binoclu, insa adevarul este ca ai nevoie de ceva rabdare , unelte si dispozitive improvizate.
Daca doriti mai multe amanunte trimit in pm nr meu de telefon pt discutii.
Eugen