-----------------------------------
neox
07 Sep 2011 13:29

Mica turnanta pentru slefuit/polisat
-----------------------------------
Cum sunt nerabdator sa ma reapuc de lucurul la oglinda de 200 am constatat ca imi lipsesc inca multe unelte care sa-mi faca viata mai usoara. Printre altele problema cea mai mare este lipsa de spatiu care nu-mi permite sa polizez in jurul unui post de lucru fix incat sa am continuitate fara sa opresc miscarile. Daca nu ma pot invarti in jurul butoiului urmatoarea optiune e sa invart ....butoiul 8) . Asa ca am decis sa fac o mica turnanta cu capacitate maxima de sa zicem 250mm motorizata cu un motor de stergator de parbriz nemtesc cu tot cu coroana melcata de care ma tot impiedicam de ani buni. 
Piesa principala pentru turnanta e o placa cu rulment de 72mm+carcasa recuperata de la o versiune de ecuatoriala unde servea drept reglaj fin pentru azimut, idee care in lumea reala nu prea functiona (prea multe vibratii). 
Baza e o placa de PAL de 30x35x18mm de la Baumax la sectiunea de capete/rebuturi luata cu fabuloasa suma de 1leu :mrgreen: .
Motorul scoate 12 ture/min. ,din cate am masurat, care combinata cu reductia de la transmisia prin curea dintre acesta si carcasa rulmentului rezulta undeva pe la 5 RPM (depinde ce roata folosesc la terminatia coroanei).
Trebuie sa mai fac rost de o sursa de calculator care am inteles ca se poate modifica usor intr-o sursa de de curent continuu de diverse tensiuni care suporta amperaje destul de mari, numai buna la o gramada de chestii cand ai nevoie.
Platanul pe care e asezata oglinda o sa fie un...fund rotund de tocat din fag 8)+o tava din plastic pentru colectat apa/reziduri. 
Poate o sa fac si un variator de turatie pentru motor dar deocamdata asta-i mai mult moft :)

Ideea e ca toata tarasenia o pot monta apoi cu doua cleme oriunde am un loc stabil.