-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Sep 2011 17:05


-----------------------------------
MariusP
multumim pentru hartile corectate si de acord cu sugestia referitoare la stelele de comparatie.

Cu mare bucurie va informez ca azi-noapte Vineri 9/10 Septembrie,in ciuda norilor razleti,la ora 0h10min TLR am localizat steaua Omicron Ceti aka Mira Ceti.Am folosit ca ajutor optic binoclul Fujinon Mariner 7x50mm, si bine am facut,deoarece cu ochiul liber se vedeau putine stele din cauza Lunii.In binoclu insa am vazut ''lantisoarele'' de stele din zona Mirei si astfel am fost sigur in identificarea ei conform Atlasului Norton.Apoi m-am gandit ,exact cum ne recomanda domnul Scurtu,sa folosesc drept stele de comparatie pe Alfa si Gama Ceti,Alfa fiind clar mai stralucitoare iar  Gama mai slaba decat Mira,si fiind aproximativ la aceeasi inaltime si fiind si in zona de cer apropiata,cateva grade mai  spre Nord ,sufera de aceeasi extinctie ca si variabila.Delta mi s-a parut mult prea slaba in comparatie cu Mira.De fapt ,intai am ales stelele de comparatie si apoi le-am identificat in Atlasul Norton.
Apoi folosind metoda Pickering recomandata de dl. Scurtu am apreciat ca pe o scara de la unu la zece a diferentei de stralucire dintre Alfa si Gama,as pune variabila Mira la a opta treapta.
Deci prima mea estimare la o variabila este :

Alfa Cet 2 Mira 8 Gama Cet

Cu magnitudinile indicate de dl. Scurtu ,mentorul nostru ,rezulta ca am evaluat Mira ca avand magnitudinea de 2.72 mv la ora 21h 40 min UT,Luna si nori razleti prezenti pe cer,conditii urbane cu poluarea luminoasa,magnitudine limita aprox. 5mv.
Au fost insa momente,mai ales cand am folosit binoclul de 7x50mm,in care am evaluat Mira ca fiind la treapta a noua.Dar in final,cu ochiul liber am decis ca valoarea de mai sus este cea corecta.

Sunt curios cat de mare este eroarea mea,stiind ca sunt ''tamaie'' in estimarea magnitudinilor!
Multumesc domnului Scurtu pentru indrumarile si insistentele de a observa si stele variabile.
Nu as fi crezut sa fie atat de interesant!

Dar nu uit totusi vechea iubire:in luneta de 60x700mm la G=70x,ocular RK 10mm,am vazut la Nord de Omicron/Mira Ceti un companion la limita perceptiei,la PA=20-25 grade si la o separatie de aprox 2 minute de arc=120''.Cine este oare?

Mircea