-----------------------------------
zoth
11 Sep 2011 10:22


-----------------------------------
Multumesc   :) 
Da Marius, asta-i luneta aia portocalie si urata pe care am prezentat-o in acest topic cu ceva pagini in urma si aceeasi pe care am avut de gand sa o vand intr-o vreme la pret de ocular.
Ciudat sau nu, dupa ce am vazut-o prima data cum arata in noua infatisare, gandul mi-a zburat tot la Joe Black si atunci m-am decis sa-i spun Doamna Black.
Aseara am testat-o si pe stelute.
Si ea si "Grasana Neli" (luneta RFT comerciala de 120 f5) au dat un test bine echilibrat pe sfericitate.
Apropo de ce zicea Roland Christen despre corectia acromatelor am observat ca la imaginea in focus haloul produs pe stele stralucitoare pare usor balansat spre rosu, ceea ce ar indica o mica subcorectie pe culoare dar uitandu-ma din nou pe grafice am vazut ca rosu si albastru se intretaie putin mai sus decat in mod normal si tinand cont ca sferocromatismul este si el marisor in cazul lunetelor RFT este firesc sa apara aceasta impresie.
Am facut si un test Ronchi pe stea dar arata atat de bine pentru ambele incat am ajuns repede la concluzia ca nu este destul de sensibil la raportul asta focal si densitatea retelei ce o am in posesie.
Musai acest test trebuie facut in dubla colimatie pentru a ne putea apropia mai mult de adevar.
Cu toate astea, cand am supus la aceleasi teste puiul Doamnei Black (un mini RFT 90/600) vedeam subcorectie pe sfericitate atat pe testul de stea cat si pe cel Ronchi pe stea dar mai edificator parea primul (obiectivul mini RFT-ului inca nu este reglat si optimizat din lipsa de timp si chef).

Dragos, ieri cand am experimentat grosismentul de 150x am vazut ca imaginea este buna insa planul focal este critic pentru focuserul lunetei (care este un junghi aranjat cat de cat de mine), asa ca mai degraba ar fi nevoie de un nou focuser, eventual unul cu demultiplicator decat de inele adevarate dar nu cred ca o sa mai schimb nimic, vreau sa o mentin la stadiul de luneta buna dar ieftina (aproape un nonsens).
Si sa nu uit ceva, ieri cand am pus vizorul binocular pe ea am vazut ca defectul de culoare se estompeaza foarte mult, si atunci mi-am adus aminte de niste relatari citite pe net in care unii tovarasi reduceau nivelul de lumina din acromate cu filtre de polarizare pentru minimizarea cromatismului.
La mine reducerea luminozitatii este produsa de vizor si efectul este intradevar vizibil.
La punctul 2 m-ai facut sa zambesc, nu cred ca mai esti tu omul care sa se uite printr-un RFT micut, de numai 110mm si acromat pe deasupra ... parca iti plac mai mult instrumentele cu "tractiune pe spate" ...   :lol: