-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Sep 2011 18:49


-----------------------------------
Marti noaptea,13/14 Septembrie,in jurul orei 21h30min TLR am re-observat supernova SN2011fe.Intai am folosit Dobsonianul de 125mm F/7 la G=87x /Plossl Astroscopic f=10mm.Am vazut intradevar cinci stele in camp,si anume stelele de 8.1mv,de 9.1mv,de 10.5mv si de 11.3mv,si, desigur, supernova.Steaua de 11.3 mv era vizibila dar nu as putea spune ca era usor de sesizat.A trebuit sa o caut  si sa o observ cu o anumita dificultate.
Am facut estimarea de stralucire de mai jos,folosind tot stelele de 9.1 mv si  de 10.5 mv drept stele de comparatie: 

(9.1) 3 (SN) 7 (10.5)

Rezultatul este nitel surprinzator deoarece arata o magnitudine de 9.52 mv pentru supernova,ori credeam ca ea este deja pe ramura descendenta.

Partea interesanta a serii insa abia apoi a urmat,doarece am folosit luneta de 60x700mm in incercarea de a observa supernova din M101.

Am utilizat intai marirea de 24x obtinuta cu un ocular Plossl Sirius de 25mm,cu luneta in modul direct de observare ,fara diagonala.M-a incantat campul larg de 2 grade diametru oferit de aceasta combinatie cu care nu a fost greu sa gasesc zona supernovei.Apoi am marit puterea la 70x cu ocularul Plossl Astroscopic de 10mm.Mai ales daca am mentinut stelele de 8.1 mv si pe cea de 9.1 mv spre marginea campului,supernova a fost vizibila fara efort in centrul campului vizual.In schimb,dintre cele doua stele de comparatie mentionate ,numai cea de 10.5mv a fost vizibila  ,la limita de detectabilitate.Si aceasta doar  pozitionand steaua nordica de 8.1mv inafara campului vizual,pentru a aduce steaua de comparatie de 10.5 mv pe axa optica si pentru a reduce iluminarea totala din campul vizual.
Deci am reusit,supernova SN2011fe era vizibila in lunetele de 60mm in seara zilei de 13 Septembrie.
(Dar nu si in binoclul de 10x50mm).
Atasez o poza cu luneta pregatita pentru modul direct de observare,fara diagonala.Atunci cand altitudinea obiectelor observate nu este mare,imi place sa folosesc acest mod arhaic de observare.De altfel modul ST este larg raspandit printre astronomii amatori japonezi.
In poza luneta apare armata cu unul din ocularele militare naziste de tip Kellner de 38mm focal.
Mircea