-----------------------------------
bogdan
15 Sep 2011 23:53


-----------------------------------
Pseudo-review Celestron Nature 10x50 Porro, Bak4, fully multi coated, putin peste 1kg, reglaj focus central si ocular drept, ~440 lei. Detalii pe siteul producatorului, aici. Mai trebuie spus ca produsul verificat de mine ar fi putut fi defect.

Am comandat Celestron Nature 10x50 Porro dupa ce am petrecut citeva saptamini comparind o sumedenie de modele cu preturi cuprinse intre 200 si 800 lei. Am luat in calcul modelul prismelor (porro vs roof) cu avantajele si dezavantajele lor, apertura, exit pupil, eye relief, materialul elementelor optice, materialul corpului, caracteristici waterproof, fogproof, greutatea etc. Celestron Nature 10x50 parea sa poata raspunde cerintelor mele si am considerat ca nu are rost sa iau ceva mai scump.

Constructia binoclului este destul de solida si materialele au un aspect decent. Totusi aparatoarea retractabila de pe ocularul sting era stricata din start, pragul de blocare in pozitia deschis fiind inexistent (aluneca in timpul observatiilor si creea disconfort). Binoclul arata bine la exterior, e imbracat in cauciuc; capacele de pe tuburi au agatatori, vine cu o curea destul de ingusta (deranjeaza cind binoclul spinzura de git), are gentuta, microfibra pentru sters lentilele, instructiuni generice, cutie. Reglajul pentru focus este central cu dioptru pentru ochiul drept. Distanta inter-pupilara reglabila. Optica pare fully multi coated dupa reflexiile date de lentile (verzui si albastrui) si pare Bak4 dupa forma "exit pupil"-ului. Testele de colimare nu au scos la suprafata vreo problema.

Pe timp de zi calitatea imaginii este de nota 5 (la bucata testata de mine). Imaginea in focus acopera o suprafata de ~50%, un disc central de claritate buna, dar cam mic. Spre exteriorul imaginii focusul se pierde, sau mai bine spus se muta mai aproape (un exemplu cu valori din burta: daca focusul central e la 200m, spre exterior vor fi in focus planurile de la 190-150m). Probabil cea mai mare problema a binoclului o reprezinta reflexiile in forma de semiluna ce se suprapun peste imagine, facindu-l inutilizabil in anumite conditii (prezentate in acest topic). O (alta) chestiune ciudata este ca reglajul individual de focus de la ocularul drept trebuie corectat constant (e posibil oare ca problema sa fie legata de alunecarea aparatorii de pe ocularul sting, asftel modificindu-se pozitia binoclu-ochi?). Are ceva aberatie cromatica, aparind, la contraste puternice, dubluri ale imaginii in galben si violet.

Pe timp de noapte, adica la observatii astro, binoclul se comporta mai bine. Focusul ne-uniform nu pare sa influenteze negativ imaginea, iar reflexiile in forma de semiluna sint mult mai limitate (apar doar daca se priveste spre luna sau alte surse puternice de lumina).

Daca problemele mentionate sint existente la toate binoclurile din gama Celestron Nature Porro, atunci zic eu ca e slaba calitatea si nu prea merita investiti acesti bani. 

Oricum, l-am trimis de unde a venit. Magazinul (as putea sa-i dau si numele, doar nu-i mare chestie) n-a facut "figuri" prea mari. Daca initial mi-au zis ca binoclurile Celestron Nature sint excelente calitativ, cind am sunat pentru returnarea produsului (dupa ce le-am dat detaliile si le-am cerut si lor parerea) nu prea s-au bucurat, notind (parafrazez): "Pai la pretul asta la ce va asteptati?" Parerile lor vis-a-vis de presupusele defecte nu le-am aflat, dar am primit banii inapoi.

Cam asta a fost. Momentan sint fara-de-binoclu pentru ca, sincer, nu stiu ce sa iau deocamdata. Poate ca pina ma hotarasc (de ex. spre un Nikon Action EX 10x50 sau un Pentax) am sa achizitionez ceva mai ieftin, gen Celestron UpClose 10x50 sau Phantom M1050.