-----------------------------------
bogdan
16 Sep 2011 16:47


-----------------------------------
Salut! Si eu sint pe la inceputuri si m-am confruntat cu citeva probleme inainte sa-mi iau telescopul.

Din pacate, ca si mine si probabil multi altii, doresti un telescop care sa le faca bine pe toate - ma refer la observatii planetare si deep sky in acelasi pachet. Zic din pacate pentru ca un asa telescop nu exista si va trebui sa faci compromisuri din ambele domenii (planetar vs deep sky) pentru a avea ceva de mijloc. O evaluare rapida o poti face aflind raportul focal al unui telescop, fie din fisa tehnica a telescopului, fie impartind distanta focala la apertura. Un telescop pentru observatii deep sky va avea acest raport focal cit mai mic (f4 de exemplu), iar unul pentru observatii planetare va avea raport focal mare (f15 sa zicem). Dintr-un telescop cu raport focal mic se obtin imagini mai luminoase si grosisment (putere de marire) mai mic (ceea ce trebuie la deep sky), iar dintr-un raport focal mare se obtin imagini mai intunecate si grosisment mai mare (ceea ce trebuie la observatii planetare). Vestea proasta e ca luminozitatea si grosismentul depind una de alta, iar de aici... limitari. Un telescop cu raport focal mediu (f10 sau 11) va arata cite ceva din ambele domenii. 

Un alt factor important in alegerea telescopului mi s-a parut greutatea lui.

Chestii generale care se aplica de obicei si care te-ar putea ajuta sa iei o decizie:
- apertura (diametrul oglinzii sau al lentilelor) conteaza mult si - de obicei - cu cit e mai mare cu atit e mai bine.
- grosismentul maxim util suportat de telescop se calculeaza in functie de apertura: 50x pentru fiecare inch de apertura (de ex. 5" => 250x).
- raportul focal mic e bun pentru deep sky (lumina mai multa = vezi obiecte mai palide), cel mare pentru planete (grosisment mare, imaginea intunecata dar compensata de stralucirea puternica a planetelor); calculezi raportul impartind distanta focala a telescopului (mm) la apertura (mm).
- grosismentul se calculeaza impartind distanta focala a telescopului la distanta focala a ocularului.

Poti vedea cum influenteaza variabilele astea imaginea finala folosind telescope simulator.

Daca am vorbit prostii, corectati-ma va rog. Bafta!