-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Sep 2011 00:03


-----------------------------------
Ma simt obligat sa fac unele precizari pe care i le-am facut si domnului Scurtu in particular.
Dar ma gandesc la faptul ca unii incepatori ar putea citi acest topic si ar putea lua in serios rezultatele ridicole la care a ajuns dl.Scurtu (i-am spus si asta).

Pe scurt ( :D ) :rezultatele practice nu confirma deloc aceste calcule simpliste.
Binoclul Sakura ,desi are obiective cu acoperire ''rubby coating'' si ,in toate detaliile prezinta cea mai scazuta calitate dintre cele patru pe care le am,totusi este cel mai performant la rezolvat stele duble.
Desi are si grosismentul ceva mai mic decat cel de 10x50mm.
De unde vine asta,de la spiridusul binoclurilor ?Ca doar ''conform calculelor'' acesta este cel mai afectat.Eu sunt convins ca de la obiectivele mai mari.

Iar afirmatia ca binoclul Fujinon ar fi cel mai slab dintre toate ar fi buna la un ''stand-up cafe''.
Am petrecut multe seri placute,pe terasa,cu toate binoclurile la indemana,le-am comparat pe diferite tipuri de obiecte ca putere de patrundere si ca rezolutie, iar rezultatul este urmatorul:binoclurile performeaza in ordinea creascatoare de 8x30mm/7x50mm/10x50mm/9x60mm.

Dimpotriva,un binoclu de 20x60mm tinut in mana cred ca este mult mai afectat in performanta decat oricare binoclu de putere mai mica.Un tremur al mainilor de +/- 1mm fura 50% din fascicolul emergent si asa ajunge acel binoclu la o apertura efectiva de 30mm.
In plus eu am construit-o pe ''bizooka'',dispozitivul de stabilizare a imaginii si care-mi este de mult ajutor.
Inca nu s-au inregistrat victime colaterale deoarece obisnuiesc sa observ singur!
Mircea