-----------------------------------
Teo
21 Sep 2011 11:52


-----------------------------------
Salut Patrunjel !

In astronomia de amatori nu trebuie sa te ineci in cifre, matematica si fizica. Deja ar deveni arid si urat. Acolo este deja treaba profesionistilor.
Noi, cea mai mare parte, practicam astronomia de observatie. 
Astronomul amator se bucura mult mai mult sa iasa cu telescopul sub cerul instelat si in aerul proaspat al noptii , decat sa stea cu nasul in calcule, formule si multa teorie.
Acum, bineinteles ca trebuie sa ai si niste baze teoretice, ca sa stii ce observi si cum. 
Astea se invata pe parcurs.
Important este sa iesi la observatii iar pe masura ce capeti experienta iti completezi observatiile si cu ceva teorie.
Vizualul si scrutatul cerului cu telescopul in cautarea imaginilor uimitoare il atrage pe astronomul amator, si mai putin cifrele si teoria arida.
Spre exemplu, cand se organizeaza un Star-party ceea ce ii atrage pe vizitatorii de pe strada sunt vederea instrumentelor si posibilitatea de a privi prin ele.
Pur si simplu exclama si se minuneaza la vederea craterelor de pe Luna ori la vederea inelelor lui Saturn.
Daca ar fi bombardati de la inceput cu niste carti pline de cifre, grafice  si mate-fizica, ar cam lasa-o balta.

Incearca sa imbini observatiile cu teoria, dar bucura-te din plin de cerul de deasupra.
Chiar daca nu ai un loc foarte bun de observatii, gasesti totusi in timp.
Ia-ti un telescop bun , inarmeaza-te cu un atlas ceresc, si descopera singur cerul.
In felul acesta vor aparea din ce in ce mai multe intrebari legate de practica si vei fi stimulat sa  gasesti raspunsurile in teorie ( carti si internet ).
Vei ajunge in timp sa ai propria biblioteca de carti astronomice. Si eu am inceput cu observatiile iar acum am ajuns sa am peste 30 de carti de astronomie. Informatia din carti pare mult mai frumoasa atunci cand vii de la observatii si te apuci sa citesti despre un anumit obiect pe care l-ai observat sau pe care planuiesti sa il observi in viitorul apropiat.
Ca sa te apuci de acum sa citesti preponderent teorie fara sa iesi la observatii, dupa un timp va deveni putin cam neplacut.
Imbina-le cumva. :)

Succes !

P.S. : Puteai posta acest mesaj la rubrica in care se prezinta membrii, adica la " Who is who ". Ar fi fost foarte potrivit acolo.  Ma refer aici : http://www.astronomy.ro/forum/Whos-Who-f27.html