-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Oct 2011 20:00


-----------------------------------
Felicitari,si eu am si doua lentile Barlow ne-comerciale,dar ale mele sunt slabe,una este de 1.5x si cealalta de 1.8x.
Folosind lentila Barlow necunoscuta ca parametrii,impreuna cu un ocular cu focal cunoscut,masoara pupila de iesire pe un telescop cunoscut-prin Barlow-ul cel nou si fara Barlow.Apoi faci raportul intre diametrele discurilor Ramsden.Asa afli amplificarea lentilei Barlow noi.

Sau tot asa afli distanta focala a unui ocular nou,comparand diametrul sau Ramsden cu cel al unui ocular cunoscut.

Pentru estimari aproximative,cand nu vrei sau nu poti folosi telescopul,iei un ocular cunoscut si ocularul necunoscut,le alipesti,le intorci cu lentilele de ochi spre o usa sau o fereastra,aflata la cativa metri distanta.Privind simultan prin amandoua,asa alipite,compari cu cate procente apare marginea usii sau cerceveaua ferestrei mai mare sau mai mica in ocularul necunoscut fata de cel cunoscut.Daca in noul ocular iti apare acea muchie dreapta a fi pe jumatate asa de lunga ca in ocularul cunoscut,atunci focalul ei este egal cu jumatate din focalul acestuia.

Sa ai spor!Mircea