-----------------------------------
lucia lucia
24 Sep 2006 15:48


-----------------------------------
a răspuns dl. D. înainte de-a posta eu.

problema la care ma gândesc este de stabilitate a unui astfel de sistem. Că ne depașește deocamdată_ nu mi se pare o cale de abordare.

După părerea mea, există 4 Universuri sferice, și un univers-mamă între ele, dar ne depășește depistarea lor  :D (ne depășește și-al nostru, de altfel). 

Repet: sisteme cu găuri negre sunt cunoscute. Nu mi se pare, mie cel puțin, că ar fi locuibile: un argument ar fi faptul că, presupunând un sistem de control al schimbului de energie, ar trebui să constatăm variații în radiația (infraroșie!) a sferelor Dyson, interpretabile prin prisma unei activități controlate. Un alt argument ar fi fapul că (revin) stabilitatea unui astfel de sistem nu putem încă s-o discutăm. De ce să ne aruncăm în presupuneri (cu totul hazardate, după părerea mea)?
Alt argument: O civilizație atât de avansată încât să construiască un perete izolator de rază de ordinul parsecilor, are măcar atâta minte ca să n-o facă.
Altceva: o civilizație atât de avansată m-ar dezamăgi dacă n-ar găsi surse de energie în afara banalei surse solare.

Nu spun nu, ar fi frumos. Dar ... reluând termenul, megalomania asta deja aproape c-a virusat o planetă întreagă. Nu credeți că ar fi suficient?