-----------------------------------
sphynxs
24 Sep 2006 23:13


-----------------------------------
a răspuns dl. D. înainte de-a posta eu.

problema la care ma gândesc este de stabilitate a unui astfel de sistem. Că ne depașește deocamdată_ nu mi se pare o cale de abordare.

După părerea mea, există 4 Universuri sferice, și un univers-mamă între ele, dar ne depășește depistarea lor  :D (ne depășește și-al nostru, de altfel). 

topicul curent este "science fiction". Putem teoretiza despre lucruri care ne depasesc :)

Repet: sisteme cu găuri negre sunt cunoscute. Nu mi se pare, mie cel puțin, că ar fi locuibile: un argument ar fi faptul că, presupunând un sistem de control al schimbului de energie, ar trebui să constatăm variații în radiația (infraroșie!) a sferelor Dyson, interpretabile prin prisma unei activități controlate.

repet : de ce infrarosie ?

Alt argument: O civilizație atât de avansată încât să construiască un perete izolator de rază de ordinul parsecilor, are măcar atâta minte ca să n-o facă.

150 milioane de km, cat ar fi raza acestui sistem, reprezinta abia in jur de 8 minute lumina. Departe de a fi considerata un parsec.

In afara de asta, asa cum am spus, avantajele unei asemenea lucrari vs. a coloniza milioane de planete imprastiate pe miliarde de parseci mi se par evidente.

Altceva: o civilizație atât de avansată m-ar dezamăgi dacă n-ar găsi surse de energie în afara banalei surse solare.

nu este vorba de sursa de energie. Este vorba de spatiul locuibil. O planeta de dimensiunea Pamantului ar putea suporta in jur de 40 miliarde de fiinte. O structura Dyson ar oferi destul spatiu pentru o populatie de 600 milioane de ori mai mare. Daca presupunem ca bariera vitezei luminii este reala si nu poate fi depasita indiferent de nivelul tehnologic, atunci logistica necesara pentru a mentine o civilizatie ( comunicatii, transport, etc ) nu ar putea sustine mai mult de maxim 2-3 sisteme solare, si acelea cat de apropiate posibil. O sfera Dyson inlatura acest neajuns si permite dezvoltarea, intr-un singur sistem solar, a unei civilizatii care echivaleaza cu una raspandita in 50-60 de galaxii.

Nu spun nu, ar fi frumos. Dar ... reluând termenul, megalomania asta deja aproape c-a virusat o planetă întreagă. Nu credeți că ar fi suficient?

Megalomania is a psychopathological condition characterised by delusional fantasies of wealth, power, or omnipotence. It includes an obsession with grandiose or extravagant things or actions. It is sometimes symptomatic of manic or paranoid disorders.

Nu cred ca se poate trage o paralela intre o boala psihica si un proiect necesar pentru dezvoltarea unei civilizatii peste pragul de 100-200 miliarde de indivizi. In afar de asta, ce pare ca suna mai a megalomanie : sa ocupi 60 de galaxii sau sa modifici un singur sistem solar ?