-----------------------------------
ursamajor
06 Oct 2011 18:52


-----------------------------------
Și eu am vrut inițial să iau NEQ5 cu același telescop. Ulterior, am mai adăugat ceva bănuți și l-am luat cu HEQ5, care e ceva mai solidă și te va ajuta în cele ce le-ai descris.
Alții te vor sfătui să iei o (H)EQ6, dar e destul de scumpă, iar HEQ5 îți va oferi (măcar) confortul pentru o perioadă mai lungă de timp. Oricum, în afară de telescop vei mai investi o mulțime. Ți-o spune unul care o tot face...
Bagă de seamă că montura ecuatorială e mai puțin intuitivă pentru vizual. Dacă vei tinde spre foto, însă, e un must have.
Telescopul e un foarte bun compromis pentru DSO și planete. Problema ta vor fi ocularele. Să fie de bună calitate, cu câmp larg bla, bla, bla...
Colimatorul laser Baader (de-ăla am și eu :mrgreen: ) e o investiție foarte bună. Sunt și soluții mai ieftine, dar de precizie mai mică. Cel mai simplu e cu o cutie de film foto gaurită (sunt topicuri ce explică asta).
Dacă telescopul va fi manipulat, transportat cu grijă, probabil că nu va necesita colimarea așa de des. Dar întotdeauna e bine să verifici. Astrofreaks-ii colimează și de mai multe ori pe noapte. :D