-----------------------------------
zoth
08 Oct 2011 20:15

Re: Schite planetare
-----------------------------------
 ... mult blamatul pe acest forum :) 200mm f/6.

Nu te supara, nu l-a blamat nimeni, doar i-au fost aratate limitarile.
Desenele lui Catalin sunt foarte frumoase si au marele merit ca descriu in imagini planeta Jupiter asa cum o vede ochiul, nu stacuita si prelucrata excesiv de softuri specializate, nu contrast brutal si ireal, nu culori tampite sau virate din cauza unui balans nepotrivit.
Atat pentru frumusetea lor cat si pentru nota de real vreau sa-l felicit si eu pe Catalin.
Privind dincolo de frumusetea acestor imagini trebuie sa recunoastem ca nivelul de detaliu prezent este cel mult modest pentru un instrument cu deschiderea de 200mm.
Imaginea de pe randul de sus stanga imi aminteste de un Jupiter pe care l-am vazut in septembrie anul trecut in modesta mea luneta acromata de 60/828. In acea imagine mai vedeam inca vre-o doua-trei benzi fine ca cea situata deasupra ecuatorialei nordice din desenul lui Catalin si o usoara festonare a celor ecuatoriale.
Sigur poate si configuratia atmosferei lui Jupiter era alta la momentul ala.
Desenul din dreapta de pe randul al doilea imi aduce aminte de imaginea vazuta printr-un acromat chinezesc de 70/900 optimizat pe sfericitate, imagini vazute tot anul trecut dar cu o luna mai tarziu.
Plusul acelei imagini releva clar zimturile de pe marginile ecuatorialei nordice si mai multe zone intunecate in ea.
In fine, desenul din stanga de pe randul de jos imi aduce aminte de imaginea lui Jupiter vazuta luna trecuta printr-un acromat vechi dar bun, de 80/1200.
Era prezenta acolo pe langa detaliile amintite mai sus si o structura mai complexa si absolut incantatoare pentru ochi in interiorul SEB.
Sigur, ceea ce am scris mai sus nu se vrea a fi o comparatie intre instrumente pentru ca rezultatul final este influentat de mai multi factori ce vin din partea atmosferei si mai putini ce vin din partea instrumentelor.