-----------------------------------
dragos.n
16 Oct 2011 01:58


-----------------------------------
@ Mihai Dinu, sunt trei probleme la montura ta. Prima ai descoperit-o singur. Aceea a greutatii. Chiar daca greutatea unui ansamblu de sustinere a unui telescop este un plus pentru stabilitate, totusi o montura de amatori trebuie sa fie utilizabila in niste conditii date. Inclusiv transportabila daca este nevoie.

A doua mare problema este grosimea axelor. Daca o sa te uiti pe site-urile fabricantilor de monturi, vei vedea ca incepand de la o dimensiune incolo, adica acolo unde au de a face cu clienti pretentiosi si buni cunoscatori, ei specifica un parametru foarte important. Grosimea axelor. Cu cat o axa e facuta dintr-un tub cu diametru mai mare, cu atat sunt mai putin prezente vibratiile. Si chiar daca sunt prezente, sunt mai slabe si la frecvente mai putin deranjante. Iar monturile foarte mari, se fac pe con, nu pe teava, tocmai din acelasi motiv. Si tot din acelasi motiv, axele nu se fac din bare. De aceea iti dau dreptate, ca aceasta montura este un esec, dar nu total, pentru ca poate fi o treapta spre conceptia uneia mult mai buna.

A treia problema este structura. Placi prinse intre ele cu suruburi la distante destul de mari. La mana poate sa para foarte solida. In practica, vei constata ca aceasta formula nu impiedica flexari invizibile cu ochiul liber, dar observabile la puteri mari si la foto.

Oricum, exercitiul tau nu este in van, si munca depusa merita apreciata. Iar materialele consumate, cel putin unele, cum ar fi rulmenti, o sa le poti folosi la un viitor proiect.

Scuza-ma ca nu ti-am spus astea de la inceput, dar nici nu am urmarit topicul, iar pe de alta parte, am constatat de-a lungul vietii, ca daca ii spui cuiva ca ce vrea sa faca e gresit, raspunsul, in peste 90% din cazuri e negativ.