-----------------------------------
ursamajor
23 Oct 2011 20:17


-----------------------------------
Sigur vrei pe montură ecuatorială? Întreb fiindcă ecuatoriala e ceva mai... greoaie/neintuitivă pentru începători. Îndeobște este folosită de fotografi, fiindcă permite urmărirea obiectelor fără rotația câmpului, ca la alte monturi. Dar vorbim de categoriile superioare EQ3, 5, 6. Cu EQ1, 2... hmmm, mai dificil la foto. Pe de altă parte, dacă vrei vizual doar, Dobson e prietenul tău. Ai să găsești aperturi mai mari în aceiași bani. Deasemenea, să ai grijă ca oglinda să fie parabolică.

La DSO trebuiesc expuneri lungi. Expunerile scurte nu pun în evidență nici chiar Andromeda, una dintre cele mai luminoase DSO. Apoi, una e ce vezi în foto, și alta e ceea ce vezi la ocular. La aperturi mici n-o să vezi decât monocrom. Culorile, care apar la expuneri lungi, din câte știu eu la vizual apar (pale) la aperturi foarte mari, de ordinul a peste 12". Ca să-ți faci o idee, între 130mm pe care l-am deținut și 203mm pe care-l am acum, personal n-am putut observa o diferență așa mare cât am crezut că este până am observat personal. E adevărat, la cel de 203mm detaliile sunt sensibil mai bune la DSO, dar, încă o dată, nu impresionante față de ăl mic. Probabil, la captura de imagini contează cantitatea de lumină primită, în sensul că cel cu apertura mare scurtează timpul de expunere. Logic, nu?
Ce mai trebuie să ai în vedere: vreo două oculare bune și un Barlow, la fel de bun.