-----------------------------------
rhadoo4u
23 Oct 2011 20:37

Observatii planetare - problema optica?
-----------------------------------
Salutare
De curand mi-am achizitionat si eu un telescop si abia incep si eu sa vad cam cu ce se mananca instrumentele optice. E vorba despre un Skywatcher Dobson 203/1200 (8''), f/6, cu cele doua oculare din dotare, de 25mm si de 10mm. Nu am apucat sa il folosesc decat f putin, am incercat sa ma orientez, sa privesc cateva stele, etc.. 
Acum cateva nopti am incercat sa vad Jupiter, undeva in apropiere de Bucuresti (pt a evita si  poluarea luminoasa). M-am orientat inclusiv dupa programul Stellarium. Se afla undeva spre est (seara) la vreo 15 grade altitudine, magnitudinea destul de maricica (-2.77). Pe luneta cautatoare am centrat imaginea dar in ocular nu am vazut decat o banda lunga, albicioasa si stearsa (semana cu coada unei comete). Iar aceasta banda se vedea numai cand pe luneta cautatoare era centrat obiectul. Precizez ca ocularul l-am focalizat, ba chiar am facut mai multe "ture" sus-jos. Am folosit de asemenea ambele oculare si rezultatul acelasi.
Ce se intampla oare? Nu am gasit eu pe Jupiter? Oare e vreo anomalie optica si acea banda albicioasa si stearsa ar trebui sa fie de fapt imaginea planetei nefocalizata? Sau trebuie sa am neaparat filtre pt observatii planetare (desi stiu ca se pot vedea si fara)? De aclimatizat oglinda, eu zic ca nu se pune problema pt ca stelele se vad f bine. Luna inca nu am apucat sa o vad, era o testare buna din punctul asta de vedere.