-----------------------------------
ursamajor
24 Oct 2011 11:47


-----------------------------------
Cred că dacă bate vântul nicio montură de-asta obișnuită (chiar și EQ6) nu prea face față, dacă e împerecheată cu un tub mare.
Eu am 200/1000 și de curiozitate l-am cântărit: are 9,5 kg, cu tot cu căutător. De aceea, ghidarea încă mai are de așteptat, fiindcă caut o soluție gen finder-guidescope. Îl am împerecheat cu HEQ5, tot la sfaturile unor membri de pe forum. A fost un efort considerabil pentru mine dpdv financiar, dar sunt ceva mai optimist în ceea ce privește viitoarele poze ce le voi face cu el. Acum revin, după ce am avut niște mici probleme de reglaj jocuri pe RA la HEQ5, am observat că dacă bate nițel vântul vibrează tubul de-i sar capacele, evident astronomic vorbind, căci nu se vede cu ochiul liber mișcarea tubului. Însă când privești prin ocular un Jupiter/Saturn/Marte la 2-300x, se vede.
Și eu mi-aș dori să mai am o montură pentru vizual, sau măcar să-mi adaptez un laser pe tub, ca să fac căutarea mai simplă cu ecuatoriala. Mă bate gândul la o montură piston, dar cere timp și ăsta cam lipsește...