-----------------------------------
Catalin Paduraru
27 Sep 2006 21:13


-----------------------------------
In laegerea telescopui treaba e subiectiva asa ca nu raspund si merg mai departe.

2) triplet = apo (in 99% cazuri) asa ca se merita un triplet fata de un ED si in orice caz un ED fata de dublet. Diferenta se vede in calitatea imaginii si corectia aberatiilor.
Recomand triplet daca ai bani.

3) daca iti iei eq1 cel putin pentru un ED atunci mai bine da-mi mie telescopul si tine montura. cum poti sa fi asa de naiv sa crezi ca un eq1 este bun cel putin pentru observatii. nu ai idee ce inseamna un eq1. Ca sfat recomand minim eq3 facut de o firma serioasa. La foto treaba se complica fiindca conteaza foarte mult tipul de astrofoto. Daca ne dai mai multe detalii putem sa raspundem.

4) fiindca exista doua cel putin marimi etalon in diametru ocularelor: 2" si 1.25". ocularele de 2" sunt mult mai bune decat cele de 1.25" din toata punctele. De ce se folosesc cele de 2" fiindca daca ai un telescop cu oglinda de 20" o sa fi pacat daca nu o sa ai un camp minim iluminat de 50mm si pe care sa nu il folosesti 100%. Si mai sunt fi facto fotografici, etc.

5) exista focusere crayford, cu cremaliera, helical, clement, etc. Diferenta este calitatea mistarii. In cel crayford nu ai nici un joc si precizia miscarii este cea mai buna. In cazul astrofoto asta poate face diferenta intre o poza reusita si una "out of focus"

Daca mai ai intrebari nu ezita:) Si daca am raspuns avaziv spune-mi ca sa completez cele spuse fiindca am considerat ca unele lucruri sunt subintelese.

Numai bine!