-----------------------------------
habarnam
27 Sep 2006 21:36

aha
-----------------------------------
"
2) triplet = apo (in 99% cazuri) asa ca se merita un triplet fata de un ED si in orice caz un ED fata de dublet."

Zici ca un ED e ok fata de dublet ? eu intelesesem ca dubletul e mai tare !  Ed-ul are o singura lentila de asta buna, dubletul 2 .. mai era un topic pe aci pe undeva despre dublete

"
3) daca iti iei eq1 cel putin pentru un ED atunci mai bine da-mi mie telescopul si tine montura. cum poti sa fi asa de naiv sa crezi ca un eq1 este bun cel putin pentru observatii. nu ai idee ce inseamna un eq1. Ca sfat recomand minim eq3 facut de o firma serioasa. La foto treaba se complica fiindca conteaza foarte mult tipul de astrofoto. Daca ne dai mai multe detalii putem sa raspundem."

:) Ce tare esti ..:) Pai nu-ti dau nimic ..doar niste beri daca vrei :D ..
Nu stiu unde citisem ca si o Eq1 de calitate suporta 2-3 kile pentru observatii.. la astrofoto sunt de acord ca e departe ..m-am grabit eu prea tare ...

Montura eu iau din romania (sau din germania de la domnu Robert) pentru ca sa o car din state este transportul prea mare.. (am vazut si aci una la 2 milioane .. e posibil sa fie chinezarie totusi..da oricum va intreb :)

"4) fiindca exista doua cel putin marimi etalon in diametru ocularelor: 2" si 1.25". ocularele de 2" sunt mult mai bune decat cele de 1.25" din toata punctele. De ce se folosesc cele de 2" fiindca daca ai un telescop cu oglinda de 20" o sa fi pacat daca nu o sa ai un camp minim iluminat de 50mm si pe care sa nu il folosesti 100%. Si mai sunt fi facto fotografici, etc."

Am inteles. Numai ca eu o sa folosesc ocularele foarte mult timp pe acest refractor (cativa ani) si nu cred ca are rost sa bag banii in oculare care pot fi folosite 200% pe alt telescop. Iti dai seama ca eu o sa vreau sa scot maximum din telescopul prezent . De aceea inclin sa cred ca cele de 1.25 daca sunt foarte bune imi ajung. Insa, daca pentru a folosi (chiar si vizual) dubletul meu -care va avea intre 66 si 80 mm / max 600 mm imi trebuie oculari de 2", imi iau de 2", dar presimt ca nu o sa fie nevoie.

am inteles cu focuseru; oricum m-am uitat dupa principii la focusere pe net, dar cer parerea practicienilor...

Pai astro-foto e complicat..eu am de invatat si un aparat, cu balans de alb si alte alea, montat, focusat, neghidat etc..asa va in timp pot adauga o montura mai buna motorizata.

Pentru inceput o sa fie mai mult vizual si astro-foto neghidat(daca se poate numi astr-foto :) ca o sa-mi sara meseriashii de aci in cap :)

Multam mult!