-----------------------------------
Daniyyel
28 Oct 2011 12:43


-----------------------------------
Tot fiind deschis topicul despre Orion, postez si eu aici observatia mea! 

Aseara, mi-am instalat telescopul la geam, cu scopul ca la ora 5 cand trece Orionul prin fata blocului, sa ma trezesc sa vad si eu nebuloasa pentru prima oara! 

M-am uitat putin la Jupiter, dar am renuntat repede avand in vedere ca era foarte sus pe cer, fiind la limita superioara a geamului camerei mele! M-am pus la somn si mi-am setat telefonul sa ma trezeasca la 5.  Cum m-am trezit, m-am dus la telescop, si l-am indreptat spre Orion. Am gasit nebuloasa foarte repede, si am ramas placut surprins. Un grup de stele intr'un nor. Dupa ce mi-am petrecut cateva minute, holbandu-ma la nebuloasa, exersand si privirea periferica, mi-am indreptat telescopul spre Betelgeuse, apoi spre Rigel, si inapoi spre nebuloasa orion. Insa intre Rigel si M42 ceva mi-a captat atentia. O dunga lunga de praf, stralucitoare la un capat, la prima vedere asemanator cu o cometa si coada ei.

Fiind incepator, nu stiam nimic in zona aceea. Stiam bineinteles de Horse-head nebula, dar aceasta era in partea opusa. Am intrat pe Stellarium, nimic...... Abia dimineata, cu o cafea langa mine, am cautat pe net si am aflat ca vazusem Witch head nebula! 

Printre datele aflate despre IC2118, citez "  is an extremely faint reflection nebula" - conform Wikipedia. Avand in vedere ca am vazut-o de pe un cer de sector 4 Bucuresti, presupun ca a ajutat mult faptul ca am observat-o imediat ce m-am trezit, avand ochii obisnuiti cu intunericul.

A fost o dimineata cu surprize pentru mine! In loc de o tinta, am avut parte de 2 frumuseti!