-----------------------------------
zoth
01 Noi 2011 11:42


-----------------------------------
Daca ai avut norocul sa nimeresti un obiectiv bun, dupa ce vei duce constructia la final vei putea constata potentialul adevarat al unui acromat cu focala lunga.
Asta bineinteles dupa cateva sedinte de observatii in care se va face si acomodarea cu noul instrument.
Sa nu uiti ca o asemenea luneta cere o montura capabila si mai ales un trepied cu factor bun de amortizare a vibratiilor, altfel observatiile cu el se pot transforma in chin.
Sigur spatierea pe care o are nu este gresita, obiectivul tau pare a fi un design Baker aplanat si poti verifica lucrul asta prin inlaturarea inelului de spatiere si apropierea celor doua lentile.
Daca vei constata o tendinta puternica de lipire intre cele doua lentile cand sunt aduse in contact inseamna ca este un Baker.
Daca tendinta constatata nu este foarte convingatoare poate fi o corcitura intre Fraunhofer si Baker cu nimic mai prejos decat niciunul din cele doua daca este optimizat corect.
Nu am inteles totusi daca 83 este diametrul lui fizic sau cel util, poate revii cu o lamurire si poate masori si grosimea inelelului spatiator mai exact.
Am si eu un proiect asemanator "pe teava", tot un Baker dar de 80mm diametru util (83mm diametru fizic) si raport focal 14,8. Obiectivul in cauza va lucra cu o spatiere mai consistenta, de 3,7mm.
Mult spor!