-----------------------------------
Teo
03 Noi 2011 13:55


-----------------------------------
Pana la urma, luneta de 120 mm/600 mm a ajuns la mine.
Ii multumesc domnului Zoth pentru amabilitate.

Intr-adevar, este o luneta buna pentru ceea ce a fost proiectata sa faca.

Pana la 100 X poate mari fara ca aberatiile cromatice sa fie foarte deranjante.
La 150 X deja nu se mai vede foarte clar si cresc si aberatiile cromatice.
Evident, nu am de gand sa o fortez pana la 150 X. Asta poate doar experimental, la Luna.
O voi folosi in deplasarile la tara in vacante si concedii, preponderent la deep-sky si roiuri de stele pana la 60 X si la planete pana la 100 X.

Pentru a va face o idee, am facut cateva poze prin ea, terestru.
Deoarece focuserul nu este proiectat sa iasa foarte mult in afara, nu pot face foto in prime focus.
Va trebui sa ii construiesc un prelugitor de vreo 5-7 cm. Folosind o prisma zenitala, ma duc deja in extrafocus.
Pana atunci va prezint fotografiile afocale executate prin oculare de 25 mm si 6 mm Super Plossl.

Fotografiile le-am facut printre frunzele unui copac din fata blocului care intrau in campul vizual destul de mult, intunecandu-l putin si deranjand imaginea.
Cu siguranta in camp deschis sau pe cer se vede mult mai bine.

Atasandu-i un filtru neutru, la observatile terestre imaginea se imbunatateste si mai mult la contrast.
Pentru observatiiel astronomice am de gand sa ii construiesc un capac cu diafragma la obiectiv , pentru planete. Capacul o va diafragma la 90 mm pentru observatii planetare, iar la deep-sky indepartez capacul si raman cu apertura intreaga de 120 mm.
Dupa ce rezolv problema cu prime focus-ul ( adica, cu un prelungitor la focuser ), o sa fac poze probabil la deep-sky dar nu numai,  si le voi posta la sectiunea " astrofoto-incepatori " . :D