-----------------------------------
Decernus
03 Noi 2011 17:28

Dobsonian sau Refractor?
-----------------------------------
Bun gasit tuturor,

Desi ma intereseaza astronomia, e prima oara cand scriu aici, cu toate ca am urmarit forumul de mai multe ori. Din pacate nu am  timp pentru ea atat cat as vrea.  Tocmai de asta va cer o opinie avizata pentru ca aici sunt oameni cu adevarat  pasionati si cunoscatori si sugestiile conteaza foarte mult. Uneori pot cantari decisiv in decizia cu adevarat grea de a alege un telescop.

In prezent am un Celestron Nexstar 130SLT, de care nu pot sa zic ca am fost dezamagit dar nici nu a raspuns asteptarilor mele. Cea mai mare dezamagire a mea e fara indoiala sistemul GO TO care, cel putin mie nu mi se potriveste deloc si nu il recomand absolut deloc. Deci nu o sa mai iau in veci  un telescop cu asa ceva. Nu e cazul aici sa dau argumente de ce sunt impotriva unor astfel de sisteme pentru ca nu vreau sa plictisesc. In schimb aplicatia Sky Level 1 e cu adevarat didactica si poti sa inveti cerul relativ usor si placut in cateva sesiuni serioase in fiecare anotimp, mai ales daca rasfoiesti si o carte de specialitate in timpul zilei.

Acum am ocazia sa iau altceva si stau in dubiu intre a alege un dobsonian cu apertura mare, pentru ca ma intereseaza observatiile deep sky si un refractor de calitate pentru ca in egala masura a inceput sa ma prinda astrofotografia, iar portabilitatea e  incomparabila la un refractor.
Deci bugetul maxim pe care il am e  de 4000 lei, sa zicem cu o f mica sansa de a merge spre 5000 lei.
O suma foarte modesta pentru ceea ce-mi doresc eu dar, nu castig suficient pentru ceva grozav.
Asa ca in prezent oscilez intre urmatoarele 2:
dobsonianul de 12&#8221; (305 mm) de mai jos:
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12flextube.htm
si 
refractorul de 100 mm + EQ5
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=129:ed100ota&catid=38:lunete-ed&Itemid=61
 sau  un equinox de 80mm
http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=97:equinox80ota&catid=39:lunete-equinox&Itemid=60

Pro dobsonian:
apertura tripla, distanta focala mai mica si toate cele ce decurg de aici, optica ok, cu siguranta se vede cu mult mai mult si cu mult mai bine decat in majoritatea celor cu dimensiuni mai mici.

Contra: portabilitatea foarte mica pentru o singura persoana. mentionez ca observatiile le fac singur 99% din timp si nu e usor de carat din casa in gradina unde am un loc ok de vizionat. Observatiile o sa le fac la tara, dar nu-l pot lasa fixat undeva si va trebui sa-l car la fiecare sesiune destul de multisor. Nu e tocmai indicat pentru astrofotografie, trebuie colimat des, nu-l pot folosi si pentru observatii terestre.

Pro refractor
- portabilitatea foarte buna
- optica de tip ED foarte buna
- indicat pentru astrofotografie
- intretinerea mai usoara
- bun si pentru observatii terestre

Contra
- cu siguranta nu o sa fie la fel de spectaculos ca un dobsonian de 12&#8221;
- observatiile deep sky au mult de suferit si tot farmecul acolo e pt mine
- pretul mai mare decat la un dobsonian: 3100 tubul + 1200 montura = 4300 lei fata de 3500 lei la dobsonian.
Ce ma retine la dobsonian cel mai mult e portabilitatea iar la refractor apertura.