-----------------------------------
valy
04 Noi 2011 11:51


-----------------------------------
Chiar mai mult:
- pui un pilon in curte, ingropat in beton
- iei un cap de montura (eq5, neq5, eq6, etc)
- eventual pui si un acoperis retractabil
- in el poti pune un newton mic gen 150 f/4 pt. campuri largi/dso, eventual ceva mai lung pt. observatii planetare (newton f/5/8, cass)
S-ar putea sa te incadrezi in bani, gasesti second relativ ieftin tuburile cu optica. Montura e mai scumpa. Daca nu esti multumit de optica o poti "prelucra", dar ai baza (tubul, focuserul, inelele de prindere)
E pacat daca ai bani, timp, locatie la curte sa nu profiti. Parerea mea.

PS: scuze, 100ed e f/9, ed 80 e f/7.3, equinox 80 e f/6.3. Ceea ce am vrut insa sa subliniez e ca totusi nu sunt cele mai bune pt. dso, desi sunt intrumente bune pt. pretul platit, excluzand putin equinoxul care mi se pare cam scump. In special ed 80 cu un field flatener ar fi o solutie foarte portabila si poate sta bine pe un eq5 motorizat. Combinat cu un dobson ar fi un pachet aproape complet. De asemenea ce zice Laurentiu e ideal: o montura buna merita, nu mai ai griji dupa aia, poti pune ce vrei pe ea, de la un mic refractor pana la newtoane mai mari, banui ca duce si un 300 f4/5, iar daca e truss...e si mai bine. Acum depinde si de cat de precise sunt motoarele/rotile din interior.