-----------------------------------
Teo
04 Noi 2011 21:28


-----------------------------------
Este foarte corect ceea ce se spune mai sus. :)

Acum sa vedem ce am reusit eu in aceasta seara.  :D 

Am iesit cu luneta de 120/600 mm la Luna si la Jupiter.
Sincer sa fiu, mi-a depasit asteptarile.
Am putut mari Selena pana la 150 X si inca detaliile erau acceptabile, ca de altfel si cromatismul.
In fine, cromatismul mai depinde si de gusturile si obisnuinta fiecaruia.
Craterele se vedeau foarte frumos si sharp pana la 100 X.
Deja la 150 X se simte un oarecare bluur dar imaginea este inca de vis .

Am indreptat apoi scurtul refractor spre Jupiter gandindu-ma ca nu voi reusi mare lucru, dar mare mi-a fost uimirea cand am reusit sa vad la 100 X cele doua benzi cenusii de pe suprafata sa.
Am pus ocularul de 4 mm Planetary si am marit pana la 150 X. In jurul lui Jupiter a aparut un usor halou albastru si imaginea nu mai era atat de sharp, dar benzile cenusii deja parca bateau uneori spre rosiatic si erau mai bine evidente.
Am fotografiat cu doua aparate. Cu Canon EOS 400 D si cu Fuji Finepix A 900 , ambele tinute pe rand cu mana la ocular. A trebuit sa imi tin respiratia de cateva ori pentru a nu misca fotografia.

Mai jos puteti vedea si voi ce a iesit.
Concluzia mea, luneta poate mai mult decat deep-sky. Imi imaginez cat de frumos se vor vedea inelele lui Saturn la 100-150 X, chiar daca apare un fin halou albastru in jurul planetelor la mariri de peste 100 X.

Cat despre nebuloase si roiuri de stele, inca nu i-am facut botezul. Urmeaza intr-o dimineata sa vad M 42, Pleiade si ce s-o mai gasi din Bucurestiul acesta poluat...

Am si filmat Luna si Jupiter prin ocularul de 6 mm cu camera Fuji. Marirea era de 100 X.

La ocular imaginile erau mult mai clare decat in filmare. Chiar sharp. Din pacate rezolutia camerei Fuji cu care am filmat, nu are mai mult de 320 X 240 pixeli .

Iata si linkul cu filmuletul la Luna:

http://www.youtube.com/watch?v=0I1GGKvHOzQ


Iar aici aveti filmuletul facut la Jupiter :

http://www.youtube.com/watch?v=wScvtqXSta8&feature=youtu.be