-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Noi 2011 20:47


-----------------------------------
ratiubogdan
Felicitari pentru o sesiune de observatii foarte reusita.Ai observat o gama foarte larga de obiecte cu caracteristici foarte diferite,nu-i de mirare ca unele le-ai vazut mai bine iar altele mai putin bine.Mai intervine si Mama Natura in observatiile noastre.
Sa vedem ce zice Laurentiu dar nu-i neaparat nevoie sa fie mutata postarea ta altundeva,in opinia mea este foarte bine si asa.

Nici eu nu am vazut GRS intr-un dobsonian de 203mm.Sincer sa fiu,nici nu am vanat in mod special Pata Rosie.Dar cand o voi face,si asta se va intampla in urmatoarele zile,nu voi folosi ocularul Radian.Acesta ,ca si ocularul tau Nagler,are 8 lentile.Degeaba campul vizual este mare,(la tine foarte mare),degeaba are o buna ortoscopie (asta mai mult la Radian si mai putin la Nagler),numarul imens de lentile ,plus o bascula de acoperiri antireflex-toate astea reduc contrastul.Asadar eu voi incerca sa vad GRS cu un ocular cu lentile mult mai putine,pentru un contrast mai mare.Ma gandesc fie la ocularul ortoscopic Vixen de 9mm pentru 133x fie la ocularul Plossl Celestron 7.5mm pentru 166x.Si poate am sa tin la indemana si niste filtre colorate.

Despre stelele duble:te felicit pentru abordarea domeniului.Te invit sa ''intri in gasca'',impreuna cu auriga,theogon,mak,zoth,Mike23 ,incercam sa rezolvam stele duble tot mai dificile.
Ceva nu-i in regula cu observatia ta asupra lui Castor,daca ai avut probleme in rezolvarea lui la 100x in newtonian de 203mm.Alaltaseara am rezolvat Castor in luneta mea de 60x700mm la 93x si a fost atata de frumoasa dubla incat aproape ca am inceput sa aud trambitele ceresti.
Pentru a raporta rezolvarea unei stele duble trebuie sa vezi clar discurile de difractie ale componentelor separate prin spatiu negru.Rezolvarea este valabila si daca vezi acestea cu intermitenta din cauze legate de seeing daca tipul de imagine descris mai sus,revine frecvent.
Trebuie sa te gandesti astfel:aha,daca as avea micrometru,vad clar componentele clar separate si as sti cum sa orientez unghiular si ca pozitie firele acestuia.
Dar este la fel de interesant sa raportezi si rezolvari incomplete :in dobsonianul de 125mm eu am vazut pe 52 Ori doar ca un segment de lumina,un fel de dreptunghi luminos,cam asa cum arata toate stelele intr-un telescop cu astigmatism si la mariri mari;sau se vad discurile componentelor separate ca niste discuri tangente,un fel de omulet de zapada sau ca un ''opt''-asa am vazut in aceasta toamna pe Zeta Bootis si Eta CrB care la 400x aratau fiecare ca doua papadii atingandu-se.

Eu iti urez cer senin si astept cu mult interes sa citesc continuarea observatiilor tale.

Mircea