-----------------------------------
lcd
05 Noi 2011 21:04


-----------------------------------
Salutari!
Misiune ratata! Raman cu parerea personala ca ora calculata pt data de 3noi2011, respectiv ora 02:00UT adica ora 4:00 a Romaniei(cum am tras eu concluzia) a fost in dimineata zilei de 3,cand pozitia Lunii nu este vizibila din Europa de Est, iar observatiile mele din seara zilei de 3,incepand cu orele 18:00, mi-au produs puternica impresie ca pozitia Crucii lui Werner era deja depasita,posibil totusi slab vizibila,(desi intr-un comentariu citit pe repezite intr-un forum, pozitia X-ului ar fi vizibila cca. 4ore). Chinuiala mare pentru o poza,fara rezultate insa, deoarece postul meu de observare a prins Luna intr-o pozitie de traversare a unor crengi si ramuri de copaci, iar umiditatea  si depunerile rapide de pe telescop,m-au facut sa-mi para rau ca am indraznit sa ies cu el pe asemenea conditii.

Am observat un fenomen pt prima data vazut de mine, in zona de umbra a Lunii, la Nord-Est de craterul Werner, , oricum, zona era cca 120km inca in intuneric iar un singur punct, extrem de luminos, ca un diamant in intuneric, stralucea singuratic(banuiesc ca era un varf f inalt fata de restul zonei cuprinse in bezna). 

Imaginile rezultate in webcam erau de-a dreptul bizare, cu toata chinuiala si verificarea fiecarei suprafete de lentila in parte. Focalizarea nu mi-a reusit pe deplin,catre un  rezultat satisfacator.Desi la o simpla ocheala la oglinda principala, depunerile din ultimii 2 ani si umiditatea din acea seara, m-au facut sa inteleg ca uneori,chiar daca cerul este senin,nu este de-ajuns pt o observatie de calitate.  
Fapt confirmat si de Jupiter, la o focalizare de calibrare pe unul din satelitii sai,cu cer curat fara interpuneri gen ''crengi de copaci'',...nu am reusit sa focalizez punct luminos perfect rotund, ci cu anumite aberatii, care "m-au scarbit"
Mi-am strans sculele si am intrat la o palinca! :)
Astept  ceva comentarii de la colegii cu, ceva cunostinte mai aprofundate in acest fenomen(werner cross).