-----------------------------------
Catalin Paduraru
29 Sep 2006 14:19


-----------------------------------
Draga sarpe, intr-adevar limba romana, poate mai mult ca orice alta limba naturala, se caracterizeaza prin ambiguitate. Din fericire cealalta fata a ambiguitatii e bogatia de semnificatii limbajului. Asa incat si cuvantul "a crede" are mai multe intelesuri in aceasta limba. Acuma pentru a nu ne referi la un fapt de credinta religioasa trebuie sa avem niste mici informatii, care sa ne duca la niste mici banuieli. Ceea ce vreau eu sa spun pentru a nu stiu cata oara pe acest forum este ca a-l contrazice pe Einstein sau orice alt geniu al cunoasterii omenesti este o impietate (ma stradui sa ma exprim elegant). Mai ales cand contrazicerea nu vine in urma unui studiu aprofundat. Si mai ales atunci cand vine din partea unuia care s-a pozat cu o oglinda de telescop :) Oglinzile de telescop nu se pot face decat daca ai o cunoastere intima a fenomenelor optice, a fenomenelor de difractie si interferenta in special si ca atare a cunoasterii naturii si comportamentului luminii. Intreaga astronomie contemporana se bazeaza pe teoria relativitatii restransa si generalizata.
A compune dupa TRS inseamna ca c+x=c, c fiind viteza luminii si x fiind o viteza oarecare. Explicatiile tin de cele mai adanci resorturi ale fizicii, resorturi pe care Einstein le-a descoperit dupa oarece studii serioase la scoli serioase cu profesori foarte seriosi. Aceste lucruri au fost foarte greu de descoperit, dovada ca au trecui cateva mii de ani pentru ca un om sa le poata exprima. Ce e intr-adevar minunat la stiinta este ca tot acest parcurs poate fi strabatut in cel mult cativa ani de studiu. :)

Eu nu am contrazis pe nimeni fiindca nu cunosc ce a spus/facut Einstein in detaliu. Eu am auzit doar de un experiment care mi s-a parut dubios si am fost curios sa discut despre el aici. Experiment facut cu mult inainte sa "ii cada marul in cap" lui Einstein (daca tin bine aminte).
Se pare ca am facut o mare greseala ca am intrebat/deranjat, fiindca lumea nu prea mai poate sa raspunda obiectiv si la obiect. 
In afara discutiei, da m-am pozat si cu oglinzi de telescop, dar ce vezi tu nu e o oglinda, si nici pe departe una de telescop.