-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Noi 2011 21:46


-----------------------------------
Patima curata :P 

Eu am doua vizoare binoculare de microscop ,unul este IOR celalalt polonez PZO.Amandoua au fost dereglate si mi le-a readus la viata maiestria lui zoth.
Nu am avut ocazia sa le compar cu cele comerciale de Astronomie,sincer nu ma framanta problema.Fac observatii de vreo doua-trei-patru decenii,am o arhiva la purtator dar nimic de acolo nu se compara cu ''cerul binocular''.
Ceea ce pot sa-ti spun este ca imaginea binoculara a Lunii,a lui Jupiter sau a unor duble cum este dubla-dubla Epsilon Lyra ''merita toti banii''.

Sfatul meu:-asculta cu atentie la cele spuse de Horatius si dragos.n despre alungirea focalului.
-Renunta la himera ocularelor zoom la binocular.
-Nu ai nevoie de oculare de grosisment mic.Pentru asta mai bine urmeaza sugestia lui Alex.
-Cauta niste oculare cat mai bune,si de incredere care sa-ti ofere 100x sau 120x sau 150x.Acolo te asteapta... ce n-ai mai vazut.Nu la 30x sau 60x.
-Vei avea probleme mecanice.Vei avea greutati semnificative in portocular,la distanta de tub.Va suporta montura si focuserul?
-Inclusiv pozitia tubului  si a  vizorului trebuie planificate dupa obiectul de observat 
-Odata trecut pe modul binocular,nu revii chiar asa usor la cel monocular.Daca observi binocular -adica incerci-la 150x cum gasesti obiectele dorite?Cu cautator de 6x?Atunci nu mai functioneaza fenta cu schimbarea rapida a unui ocular slab cu unul puternic.

Acestea sunt primele greutati de care te vei lovi dar daca le depasesti vei fi unul din ''cei 300''.
Viziunea binoculara prin newtoniene nu este decat pentru cei cu educatie spartana.
Restul sa sada pe perna in mijlocul haremului (cine n-are nici asta-ma refer la perna :-) - si nici vizor binocular ,hm...saracutu,ce viata) ,sa bea cafea ,sa bea tutun si sa o astepte pe Seherezada...

Mircea