-----------------------------------
dragos.n
07 Noi 2011 06:52


-----------------------------------
Eu am un binocular din cel mai ieftin, chinezesc, in probe, de cateva saptamani. Nu am avut timp si vreme sa ii fac toate testele pe care as fi vrut, dar cateva impresii pot sa-ti spun.

1. Cu binocularul pus pe telescop apare o mica pierdere de contrast, si poate si de rezolutie. Dar aceasta mica pierdere este compensata, pentru ca detaliile fine cat si imaginea in intregul ei sunt mult mai usor de observat si de analizat. Probabil ca principalul avantaj al binocularului consta tocmai in accesibilitatea mult mai buna a informatiei vizuale. Creierul prelucreaza probabil mult mai bine semnalul asa. Si nu e vorba doar de perceptie mai buna, ci si de confort. In plus, cu un singur ochi, mie imi vine greu sa stau mai mult timp cu privirea in ocular. Dupa un minut-doua trebuie sa fac o scurta pauza. La binocular nu mai simt nevoia asta, cel putin nu asa des.

2. Lucrurile se schimba cand folosesc lentila barlow cu care acest model de binocular vine in dotare. In primul rand, este o lentila acromata, identica optic cu cea de la lentila barlow de 2x de la SkyWatcher. Pentru oricine care a folosit asa ceva, e clar ca o marire va da un barlow pe un drum optic de 40mm, si alta pe unul de 110mm. Asa ca marirea data de aceasta lentila pe binocular nu e de 2x ci sensibil mai mare. Nu am avut timp sa fac ceva masuratori, dar cred ca e pe undeva in jur de 3x. Iar aceasta lungire a drumului optic inseamna si iesirea din parametrii optimi ai unui barlow. Probabil ca de aici rezulta pierderea semnificativa a rezolutiei pe care am observat-o. In plus, apare un cromatism destul de usor vizibil.

Ar mai fi si alte aspecte, dar, asa cum spuneam, nu am facut multe teste, si nu vreau sa spun un lucru pana nu il verific bine. Pe de alta parte, nu stiu cum se comporta celalalt binocular cu pret accesibil de la noi de pe piata, adica Baader Maxbright. Probabil ca diferenta de pret isi spune cuvantul. Si in orice caz, compensatorull pentru newton de la Baader este in alta clasa decat barlowul de la SkyWatcher.

Ca o prima concluzie, in pofida unor dezavantaje, un binocular este un instrument pe care il recomand oricui, si pe care si eu intentionez sa-l achizitionez. Ramane intrebarea, care dn ele?

Ca amanunt, am folosit acest binocular cu doua oculare Vixen Plossl, de 17mm, pe care le apreciez ca fiind printre cele mai bune si mai luminoase din cate mi-au trecut prin mana.