-----------------------------------
zoth
11 Noi 2011 17:45


-----------------------------------
Teo, la acromate "gradul de neclaritate la puteri mari" asa cum il numesti tu este dat de mai multi factori:
1. aberatia de sfericitate
2. sferocromatism
3. cromatism longitudinal
Coma nu o pun la socoteala pentru ca in general nu este caracteristica obiectivelor refractive.
Daca le luam pe rand as spune ca prima aberatie este cea mai parsiva dintre toate, daca are un nivel mare atunci o putem detecta usor prin aparitia peste imagine a unui val alburiu de ceata care se intensifica pe masura ce crestem grosismentul.
Daca nivelul ei este insa mic sau mic spre mediu avem tendinta de a spune ca instrumentul nostru e bine corectat, doar ca aceasta afirmatie este falsa iar rezultatul ei se simte la grosimente mari, exact acolo unde te deranjeaza pe tine.
Aici trebuie sa spun ca nu am intalnit pana acum niciun acromat chinezesc bine corectat pentru aceasta aberatie cu toate ca mi-au trecut prin mana cateva zeci bune de lunete.
Sferocromatismul este o aberatie cinstita ca sa spunem asa, nivelul ei este dat in principal de raportul focal al lunetei, cu cat acesta este mai mic cu atat sferocromatismul este mai mare.
Acesta zic eu este si motivul pentru care un RFT acromat nici nu poate fi tras la raspundere ca nu poate lucra la grosismente mari.
Modul de manifestare al sferocromatismului pe imagine este asemanator cu cel al sfericitatii si de aici rezulta in anumite cazuri dificultatea de a discerne corect exact despre care aberatie este vorba.
Cromatismul longitudinal cred ca il stii foarte bine si il stie toata lumea de aici asa ca nu mai insist,  spun doar ca si mie mi se pare un factor mai putin limitativ decat precedentele aberatii.