-----------------------------------
jimao22
21 Noi 2011 22:24

Laser heater
-----------------------------------
Buna tuturor.
Fiindca a venit iarna si am vazut multe discutii pe forum legate de problemele generate de frig, as vrea sa va prezint un mic proiect de-al meu pe care l-am facut zilele astea. 
Este vorba de  laser-pointer-ul de 5 mW instalat pe ansamblul telescopului meu ca si instrument de vizare secundar pe langa luneta cautatoare 9x50 din dotare &#8211; laserul fiind montat pe luneta de ghidaj. Asa cum se stie (s-a mai discutat pe forum asta), laserul verde este sensibil la temperaturi scazute. De asemenea, iarna temperaturile scazand si mai mult, sunt afectate si bateriile, astfel ca dupa primele 5 minute laserul devine inutilizabil intr-o noapte geroasa. 
Si nu spun cat de util este cand functioneaza. Eu avand un sistem GOTO cu EQMOD si stand in fata calculatorului destul de mult, imi e foarte la indemana sa urmaresc raza laser pe cer sa vad de exemplu atunci cand pun telescopul in statie sau cand il sincronizez cu planetariul, daca telescopul puncteaza corect catre ce vreau eu sa vizez. Bineinteles ca aceasta  e o estimare grosiera, initiala, ulterior ma uit pe luneta cautatoare prin reticulul luminos, aliniat corect cu telescopul principal sau daca vreau precizie maxima, prin ocularul cu reticul luminos din  tubul principal.
Oricum, am constat ca e extrem de util laserul in configuratia data, dar greu de folosit iarna. Asa ca am purces la lucru &#8211; un sistem de incalzire pentru laserul cu pricina.