-----------------------------------
jimao22
21 Noi 2011 22:44


-----------------------------------
Rezistentele sunt legate in paralel la 12 V si se incalzesc asa cum se vede in fotografia in infrarosu facuta.
Cea mica la 53 grade Celsius / 23grade ambient iar cealalta, cea mare la 42 grade Celsius / 23 grade ambient. Puterea absorbita este de circa 3 W pentru ambele rezistente astfel ca bateria mea de camp de 7Ah ar merge 2 ore si 20 minute in regimul asta, suficient pentru scopul propus. Daca temperaturile dezvoltate se doverdesc a fi prea mari (poate vara), pot sa comut pe iesirea de 9 V de la sursa, caz in care puterea scade la 1.65 W iar timpul de functionare creste la 4 ore si 10 minute.

Vineri spre sambata si sambata spre duminica am iesit cu telescopul. Incepand cu ora 18 si pana la 3 dimineata, laserul a functionat impecabil (evident ca nu l-am tinut in curent tot timpul). Temperatura la dioda emitatoare a fost in jur de 25 de grade la o temperatura ambianta de -2 grade iar in jurul bateriilor, cam 17 de grade. Asa cum se vede din poza in infrarosu, tot corpul laserului se incalzeste pana la urma si se creaza probabil inauntrul sau un microclimat care da rezultate. 
Temperatura pe una din piesele neincalzite ale telescopului era egala cu temperature mediului.

Urmatoarea vizata  de un sistem de incalzire similar este chiar luneta de vizare dupa care ma gandesc la un sistem de gestionare a dew-heater-elor, care sa merga tot prin ASCOM.