-----------------------------------
neox
28 Noi 2011 21:43


-----------------------------------
Azi am mai lucrat cu mare grija inca 5 min. curse 'W' normale, poate cu descentrare dreapta-stanga usor mai mare sa uniformizez mai bine zona 1 cu zonele 2-3. 
Maine vedem rezultatele :wink: . Imi place mie s-o fac pe-a omu' de stiinta cu aparate de laborator  dar sa masor de de doua ori pe vreo sase diametre (sa scad pe cat posibil erorile de citire) parca nu mai e nostim :| . 

Mai jos matrita si oglinda la finele operatiunii...




Am uitat sa mentionez ca pentru parabolisare am micsorat usor patratele marginale largind progresiv spatiile dintre ele. Am adoptat tehnica de la sculele subdiametrale dar intr-o forma mult mai usoara sa evit o actiune prea viguroasa a bordurii matritei pe oglinda, bordura fiind cea care duce greul figurizarii find responsabila pentru magia neagra care pare asa greu de stapanit.
Ar mai fi de adaugat importanta sanfrenului generos de pe matrita pentru a evita bordul rabatat si zgarierea cu cutterul pe diagonala a patratelor de smoala pentru o mai buna distributie a oxidului de ceriu. 
In plus (cel putin pentru mine) a dat roade faptul ca nu am facut matrita perfect simetrica, ci in mod deliberat am taiat canalele usor neparalele iar patratele nu sunt perfect egale intre ele. Asta zic eu a ajutat la obtinerea unei suprafete mai fine si mai omogene.

Dupa cum se vede in prima poza am marcat centrul oglonzii sa am control asupra curselor, plus un semn pe margine pentru a sti cand fac o rotatie completa a oglinzii altfel poti ramane cu jumatati de masura si n-am chef de niscaiva astigmatism