-----------------------------------
Catalin Paduraru
02 Oct 2006 08:52


-----------------------------------
Daca nu esti dependent de GOTO (si la ineceput mai bine este sa nu fi) mai bine ia-ti un telescop newton cu oglinda intre 114mm si 150mm si focala intre 900mm si 1200mm. Iti garantez ca o sa bata orice luneta (chiar si APO) la observatiile vizuale. Si in primul rand o sa iti fie tie mai usor de observat fiindca poti sa aduni mai multa lumina cu un intrument mai mare si in al doilea rand o sa ai mai multe detalii fiindca puterea de separare este data de diametrul intrumetrului. P=12/D(cm) asa ca recomand strict un telescop newton, simplu de intretinut, IEFTIN si care o sa iti dea de munca 2-3 ani lejer. Primul telescop pe care l-am avut a fost un 114mm si pot sa iti zic ca l-am tinut cam 2-3 ani si cand l-am dat mi-a parut rau :( si acum asta intentionez sa fac, sa imi fac altul de 114mm :) asta dupa ce am unul de 200mm in casa.
Telescopul tau Nextar de 4" nu e bun pentru foto cu timpi lungi pentru ca are un raport focal in jur de 11 daca nu ma insel si asta inseamna o luminozitate mica. Asa ca oricum trebuie sa iti schimbi instrumetul pentru foto in viitor. Nu e mai bine sa dai 100-200e pe un telescop newton pe care sa il foloesti oricunde si sa nu iti fie mila de el ;)
Numai bine!